Direktor Leonija DEMANTUJE radnike: Nije bilo ŠTRAJKA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Generalni direktor kompanije Leoni Srbija Klemens Saks demantovao je izjave radnika da je u pogonima u Malošištu, Prokuplju i Nišu bilo jednočasovne obustave rada zbog smanjenja zarada.

„U kompaniji Leoni Srbija nije bilo štrajka. U sredu, 10. jula, grupa naših zaposlenih zatražila je razgovor sa rukovodstvom kompanije zbog nesporazuma koji je nastao u vezi sa obračunom zarada“, naveo je Saks u pisanom odgovoru agenciji Beta.

On je kazao da su se predstavnici Uprave sastali sa kolegama u proizvodnji kako bi razgovarali i objasnili sve detalje koji su ostali nejasni, a u vezi sa obračunom zarade.

„S obzirom na to da je jun imao manje radnih dana, 20 ukupno, u odnosu na maj koji je imao 23, junski obračun zarada je bio nešto niži u odnosu na maj“, istakao je Saks.

Prema njegovim rečima, u svim fabrikama Leonija proizvodnja normalno funkciniše.

„Imajući u vidu izrazito česte fluktuacije porudžbina koje dobijamo od naših kupaca, kao i specifičnost samog procesa proizvodnje u auto industriji, naša kompanija je uvela preraspodelu.“

To znači da se, na primer, radne subote evidentiraju kao zarađeni dani i ako se za to vreme ne iskoriste kao slobodni dani, nakon isteka preraspodele, bivaju isplaćene kao prekovremeni rad, naveo je Saks i dodao da je svaka od pomenutih mera u skladu sa Zakonom o radu Srbije.

„Kao sledeći korak, razgovaraćemo zajedno sa predstavnicima reprezentativnih sindikata Nezavisnost i Sloga koji deluju u okviru naše kompanije kako bismo na najbolji način odgovorili na sve ono što je važno našim zaposlenima.“

Zajedno sa predstavnicima sindikata radićemo na tome da ponovo razmotrimo sistem zarada i sve benefite kako bismo došli do najboljeg rešenja za sve, naše zaposlene i našu kompaniju, istakao je Saks.

Radnici Leonija u pogonima u Malošištu, Nišu i Prokuplju kazali su agenciji Beta da su spontano obustavili rad na jedan sat zbog smanjenja zarada i neisplaćivanja prekovremenog rada.

Izvor: Beta

Foto: Promo