Direktor niškog aerodroma: Dobili smo od države 110 miliona dinara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Direktor “Aerodroma Niš” Dušan Knežević rekao je agenciji Beta da je tom javnom preduzeću iz državnog budžeta 2018. godine uplaćeno 110 miliona dinara, a do kraja ove godine biće uplaćeno još 76 miliona dinara.

“Najveći deo od dobijenih 110 miliona dinara utrošićemo za kupovinu vučnog voza, a radićemo i ogradu i patrolni put oko aerodroma. Deo sredstava uložićemo i u savremenu računarsku tehniku i održavanje poletno sletne staze”, rekao je Knežević.

On je kazao da će 76 miliona dinara koji su opredeljeni ovogodišnjim republičkim budžetom biti utrošeno za redovno poslovanje aerodroma “Konstantin Veliki”.

Prema njegovim rečima iz republičkog budžeta nedavno je “Aerodromima Srbije” uplaćeno 70 miliona dinara za nabavku vozila i opreme za odleđivanje, a to vozilo i opremu koristiće i aerodrom “Konstantin Veliki”.

Knežević je rekao da očekuje da na proleće počne izgradnja kontrolnog tornja na niškom aerodromu, čiju izgradnju će finansirati Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATCA).

Kako su ranije kazali čelnici JP “Aerodrom Niš” izgradnja i opremanje novog kontrolnog tornja koštaće 14 miliona evra.

Zgrada u kojoj se sada nalazi kontrolni toranj ima 200 kvadratnih metara, dok će novi toranj imati 4.000 kvadrata.

Na aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu u prošloj godini bilo je nešto više od 350.00 putnika, što je za šest odsto više nego u 2017. godini. Međutim, broj aviona opsluženih aviona smanjen je za pet odsto, dok je prevoz robe opao za 73 odsto, sa 2.500 tona na 690 tona.

Sa druge strane, pomoćnik ministarke gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić izjavio je danas da je Aerodrom “Konstantin Veliki” u Nišu od strateškog značaja za državu i da je od preuzimanja upravljanja u ovaj aerodrom uloženo 256 miliona dinara.

“Država je od preuzimanja niškog aerodroma obezbedila ukupno 256 miliona dinara za ‘Konstantin Veliki’. Od toga, 70 miliona dinara interventno je prebačeno na preduzeće “Aerodromi Srbije”, za uklanjanje leda i zaštitu aviona od zaledjivanja, a što je bilo neophodno da bi se obezbedio kontinuitet odvijanja vazdušnog saobraćaja na Aerodromu ‘Konstantin Veliki'”, kazao je Ilić.

On je dodao da je obezbedjeno i uplaćeno na račun niškog aerodroma dodatnih 110 miliona dinara, a za operativni rad u 2019. obezbedjeno je još 76 miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

On je rekao da je Aerodrom “Konstantin Veliki” od strateškog značaja za Srbiju i da će u njega biti investirano u skladu s planiranim projektima, kao i sa potrebama saobraćaja.

Ilić je naveo da je prvi zadatak države posle preuzimanja bio da se obezbedi kontinuiran i bezbedan rad na prihvatu aviona i putnika.

Rekao da će biti nastavljene investicije u niški aerodrom, navodeći da je obavezu ulaganja preuzela na sebe država, što će omogućiti Gradu Nišu da se usmeri na rešavanje socijalnih, komunalnih i drugih pitanja u gradu.

“Planovi za izgradnju kontrolnog tornja na Aerodromu ‘Konstantin Veliki’ u finalnoj su fazi. Trenutno se radi na obezbedjenju zemljišta na kome će se graditi toranj, u čiju izgradnju će biti uloženo pet miliona evra. Očekujemo da će izgradnja početi polovinom iduće godine, a završetak najkasnije do 2022. godine”, rekao je Ilić.

On je naveo da se od menadžmenta Aerodroma “Konstantin Veliki” očekuje da izradi tehničku dokumentaciju kojom će predvideti odredjena sredstva za razvoj i proširenje putničkog terminala.

Prema njegovim rečima, ulaganja u niški aerodrom su deo investicija u infrastrukturu koje država realizuje u Nišu.

“U okviru novog investicionog ciklusa u infrastrukturi, vrednog oko pet milijardi evra, biće realizovani veliki projekti u Nišu, pre svega u oblasti železnice i drumskog saobraćaja. Posle nekoliko decenija obećanja, obezbedjeno je 268 miliona evra za projekat rekonstrukcije, modernizacije i elektrifikacije pruge Niš-Dimitrovgrad, koji uključuje i izgradnju obilazne pruge oko Niša”, rekao je Ilić.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP