Divlja gradnja osta neukroćena

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Inspektori su nemoćni da zaustave divlju gradnju iako je još krajem 2015. godine, kada su na snagu stupila dva zakona, o planiranju i izgradnji i o ozakonjenju, bilo najavljeno da više niko neće moći da zida bez dozvole.

Ta granična linija, međutim, nije uspostavljena, jer prema nekim neformalnim podacima, samo u Beogradu svaki peti objekat nema potrebne papire, piše Danas.

Tužilaštvo je zatrpano krivičnim prijavama koje podnose inspekcije, ali među predmetima koji su rešeni, tek je kod svakog četvrtog podignut optužni predlog, dok je tri četvrtine iz te grupe okončano odbacivanjem.

U brojkama, tokom 2016. godine (za prošlu se izveštaj u Republičkom javnom tužilaštvu tek radi) podneto je 598 krivičnih prijava zbog gradnje bez dozvole, pa je sa 913 nasleđenih iz ranijih godina, u radu bilo ukupno 1.511 predmeta.

Iz korpusa novoprimljenih, 349 su podnele inspekcije, 143 policija, dok su ostale dostavljali oštećeni građani. Na kraju te godine, broj nerešenih predmeta ostao je isti kao i na početku.

Prema podacima, neposredna optužnica podneta u jednom slučaju, optužni predlozi su podignuti u 133 predmeta, a 458 prijava završilo je odbačajem. U ovoj poslednjoj grupi nalaze se i prijave koje je podnela inspekcija.

Još je zanimljivija statistika sudskih presuda u kojima je tužilaštvo pokretalo postupak. U 2016. ih je izrečeno svega 100 – 88 je uslovnih koje su u 33 slučaja kombinovane i sa novčanom kaznom, u sedam predmeta izrečena je samo novčana kazna, a pet je završilo zatvorskom.

Inače, zakonima iz ove oblasti, gradnja bez dozvole je krivično delo za koje je zaprećena kazna do pet godina, ili čak do osam u slučaju da investitor nastavi da radi i pored zabrane koju izrekne inspekcija. Postoji mogućnost i novčane kazne do tri miliona dinara, piše DANAS.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay