Dizni nudi ustupke EU da brže „uđe“ u Foks

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američki medijski gigant Volt Dizni (Walt Disney) ponudio je ustupke kako bi otklonio bojazni od narušavanja ravnopravne tržišne utakmice u Evropskoj uniji, preuzimanjem dela poslovanja 21st Century Foxa.

Dizni je dostavio predlog Briselu prošlog petak, objavila je Evropska komisija, ne navodeći detalje predloženih ustupaka.

Komisija je produžila rok za analizu predloženog preuzimanja s 19. oktobra na 11. novembar. Očekuje se da će, odluke o ponuđenim ustupcima, zatražiti mišljenje klijenata i konkurenata o mogućem uticaju te transakcije.

Dizni je dobio zeleno svetlo američkog Ministarstva pravosuđa, uz uslov da proda Foxove 22 regionalne mreže za sportske vesti.

Preuzimanjem Foxovog poslovanja s proizvodnjom zabavnih sadržaja, Dizni bi dopunio svoj portfolio popularnih likova iz sveta crtanih i igranih filma, poput Mickey Mousea, Lukea Skywalkera i Marvelovih superjunaka, Fox-ovim franšiza X-Men, Avatar i Simpsonovi.

Dizni je vlasnik američke televizijske i radio mreže ABC, mreže za sportske vesti ESPN, filmskih studija Pixar i Marvel Studios i producentske kuće Lucasfilm („Ratovi zvezda“).

Akvizicija je ‘teška’ 71,3 milijarde dolara, a uključuje Foxovu grupu za kablovsku televiziju s FX Networksom, National Geographicom i oko 300 internacionalnih kanala, kao i Foxov udeo u Huluu.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay