Đorđević: Nezaposlenost može ispod 10 posto

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija je na dobrom putu da stopa nezaposlenosti padne ispod 10 odsto, kao i da bude prva zemlja u Evropi bez liste čekanja za domove za stare, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Đorđević je uz smanjenje stope nezaposlenosti kao najveće uspehe ministarstva u prvih godinu dana vlade Ane Brnabić vidi i izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i projekat „Reci ne radu na crno“.

Prema rečima Đorđevića, Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom predstavlja početak borbe Vlade Srbije da promeni demografsku sliku Srbije, da podstakne rađanje.

Đorđević je ocenio da je projekat Reci ne radu na crno, uticao i na smanjenje stope nezaposlenosti, kao i to da je Srbija na dobrom putu da stopa nezaposlenosti u narednom periodu padne ispod 10 odsto, saopštilo je ministarstvo.

„Rezultati sa kraja juna pokazuju da je Srbija na istorijskom minimumu kada je u pitanju evidencija nezaposlenih sa 579.072 ljudi, što je za 15.031 manje nego u maju, a 10 odsto manje nego prošle godine u isto vreme. U narednom periodu nam je cilj da odemo ispod 10 odsto i to je jedan od zadatak Ministarstva“, rekao je Đorđević.

Ministar je govorio i o projektu izrade socijalnih karti pomoću kojih će država moći da kategorizuje građane i bez administrativnih poteškoća i transparentno da daje pomoć.

Ministarstvo je imalo 11 izmena zakona i novih zakona, u drugoj polovini godine se očekuje još 20 velikih promena i neki novi zakoni i dodao da smatra da je to dobra vest za sve građane Srbije.

„U narednom periodu očekuju se izmene i dopune Zakona o socijalnom preduzetništvu, Zakona o lizingu radne snage, Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o sprečavanju diskriminacije. A, novost bi bio Zakon o dečijem ombudsmanu“, izjavio je Đorđević.

Ministarstvo je pooštrilo kontrolu domova za stare sa željom da ljudi znaju da su domovi sigurni.

„Za one koji su na listi čekanja, koji nemaju nikoga da brine o njima i nemaju dovoljno novca, Ministarstvo je sklopilo ugovor sa privatnim domovima u kojima mogu biti smešteni i smeštaj će subvencionisati država“, rekao je ministar i dodao da veruje da će tako Srbija postati prva zemlja u Evropi koja neće imati liste čekanja.

Kako je jedan od prioritetnih zadataka Vlade digitalizacija, Ministarstvo pored socijalnih karata i mobilnog inspektora uvodi i elektronsko upravljanje dokumentima. „Radićemo aplikaciju za mobilni telefon pomoću koje će zaposleni moći da overavaju i odobravaju dokumenta“, objasnio je ministar Đorđević.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay