Dobila posao preko NZS, ili je bar tako mislila

PinterestFacebookTwitterShare

Kada je jednoj Beograđanki u Nacionalnoj službi za zapošljavanje rečeno da je dobila posao u školi, nije ni sumnjala da će dobiti otkaz i pre nego što počne da radi.

Otišla sam na biro u Nacionalnu službu za zapošljavanje za invalide, budući da sam osoba s invaliditetom prvog stepena. Diplomirani sam master ekonomista i na birou su mi ponudili posao nastavnika u Ugostiteljsko-turističkoj školi na predmetima iz ekonomskih oblasti, po otvorenom konkursu u toj srednjoj školi, priča za Blic Z. K.

Nakon toga, odlazi na razgovor za posao i u školi joj govore da nema nikakvih problema, prošla je i razgovor sa školskim pedagogom, dobila plan rada za svaki predmet koji je trebalo da predaje, čak su je upoznali sa detaljima nastavnog programa. Rečeno joj je da ode da izvadi lekarsko uverenje, overi diplome i dođe da potpiše ugovor.

Kada sam završila sa traženom dokumentacijom, javila sam se školi gde su mi rekli da dođem u petak u 10 časova. U školu sam došla u dogovoreno vreme, a pred vratima kancelarije čekala je još jedna devojka, priča ona.

Kako Z. S. kaže, pomenuta devojka odmah je počela da priča kako “svi njeni rade u prosveti” i kako i ona sada treba da počne da, baš kao i ona, predaje četiri predmeta iz ekonomskih nauka.

Ekonomista master nije isto što i master ekonomista

Pozvali su me u kancelariju i rekli su: “Vi ne možete da počnete da radite kod nas zato što na vašoj diplomi piše da ste ekonomista master, a treba da stoji master ekonomista”. Bila sam u potpunom šoku, pitala sam ih da li je potrebno da zovem fakultet da isprave grešku. Međutim, samo su mi hladno odgovorili da “nisam podobna za taj posao”, ogorčena je Z. S.

Na pitanje kako nije podobna kada u birou stoji njen stepen stručne spreme i kada ju je biro upravo na osnovu toga i poslao na razgovor, u školi joj govore da će sledeće nedelje ponovo biti raspisan konkurs, te da proba da se javi tada.

Kazala sam im da sam ja i sada u njihovu školu došla na osnovu važećeg konkursa. Osim toga, ako nisam podobna, zbog čega su mi tražili dokumentaciju, dali mi plan rada i rekli da dođem da potpišem ugovor? Novi konkurs će, naravno, biti otvoren zbog devojke koja je čekala iza zatvorenih vrata i koja je preko veze svakako već primljena na moje mesto, uverena je sagovornica Blica.

Nakon toga, Z. S. je ponovo otišla na biro gde su joj, nakon što je ispričala šta joj se dogodilo, rekli da “to svakako nije u redu” jer su oni nju tamo “poslali po otvorenom i važećem konkursu”.

S druge strane, pomoćnica direktora škole Jelena Šalipurović “opravdava” iznenadnu promenu rečima da je to radno mesto zapravo mesto na zameni.

Zbog hitnosti se uzima neko sa biroa. Koleginica koja je odsutna donela je potvrdu da su joj produžili bolovanje na tri meseca, tako da mi moramo ponovo da raspišemo konkurs jer sva tri meseca ne mogu da se pokriju ugovorom bez konkursa, a to na šta se Z. S. prijavila nije bio konkurs, nego oglas, kazala je pomoćnica direktorke.

Pomoćnica direktora kazala je za Blic da, što se tiče zvanja Z. S., oni “nisu dovoljno stručni da tumače ono koje piše u pravilniku”. Mi moramo da poštujemo pravilnik o vrsti stepena stručne spreme. U pravilniku za to radno mesto piše “master ekonomista”, a ne “diplomirani ekonomista – master” kao kod Z. S. Ja ne mogu da tumačim da li to jeste ili nije isto, rekla je pomoćnica direktora.

Međutim, javlja se još jedna karika u “lancu sumnje” u celoj ovoj priči. Naime, ako su joj rekli da na osnovu njenog zvanja “nije podobna za ovaj posao”, zašto bi joj uopšte predlagali da proba da se javi na konkurs sledeće nedelje…

Izvor: Blic