Dobro došli u Srbiju, zemlju modne industrije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srpski tekstilci i obućari sve češće oblače i obuvaju Evropu, piše politika.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, srpska modna industrija je u 2017. godini izvezla robu za više od milijardu evra i ostvarila suficit od 101,4 miliona. Više od 70 odsto svojih proizvoda naša modna industrija plasira na tržište Evropske unije, a posle pada u 2014, raste i izvoz u Rusiju.

Oporavak ovog sektora počeo je 2005. godine, s početkom primene „Sporazuma o tekstilu” kojim je EU omogućila našoj zemlji bescarinski izvoz. U poslednjih nekoliko godina izvoz srpskih tekstilaca i obućara godišnje se u proseku povećavao oko 10 odsto.

Danas u Srbiji u privatizovanim ili novoizgrađenim fabrikama proizvodi i tridesetak stranih kompanija. Zvanična statistika je zabeležila da je proizvodnja tekstila u 2017. povećana 15, odeće 3,5, a kože i predmeta od kože 1,1 odsto. U prošloj godini ovde je počelo s radom nekoliko velikih stranih proizvođača, a u 2018. očekuju se i novi, kaže Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće Privredne komore Srbije.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay