Dobro došli u Srbiju, zemlju subvencija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Subvencije za poljoprivredu u narednoj godini trebalo bi da iznose 36,2 milijarde dinara, a za privredu oko 17,6 milijardi, navodi se u Uputstvu Ministarstva finansija Srbije za pripreme budžeta za 2019. godinu.

 U okviru razdela Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture subvencije namenjene železničkom i intermodalnom saobraćaju planirane su u ukupnom iznosu od oko 14,7 milijardo dinara.

 Za Puteve Srbije planirane su subvencije od 6,3 milijarde dinara, od čega 500 milion dinara za učešće Srbije u Projektu rehabilitacije puteva i unapređjenja bezbednosti saobraćaja, a za Koridore Srbije 3,1 milijardu dinara. U okviru razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja planiran je iznos od 900 miliona dinara za učešće u kreditu Medjunarodne banke za obnovu i razvoj (projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja) koji će se realizovati preko Fonda za inovacionu delatnost.

Predviđene su i subvencije za za Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“, ali nije naveden iznos.

Za finansiranje javnih servisa (RTS i RTV) na razdelu Ministarstva kulture i informisanja planirane su subvencije u iznosu od četiri milijarde dinara.

Izdvajanja iz budžeta za vaučere za podsticaj domaćeg turizma trebalo bi da iznose 500 miliona dinara.

Budžetom za 2019. godinu obezbedjuje se blago poresko rasterećenje rada, stvaranje povoljnijeg privrednog ambijenta odredjenim promenama kod poreza na dobit i ukidanjem pojedinih naknada kroz jedinstveno zakonsko uredjenje ovih prihoda, istaknuto je u Uputstvu za pripreme budžeta za 2019. godinu.

Smanjenje poreskog opterećenje rada, kako je predvidjeno, biće postignuto ukidanjem doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti na teret poslodavca. Tom merom smanjuje se poresko opterećenje prosečne neto plate za jedan procenti poen, sa 63 na 62 odsto, a ušteda za ukupnu privredu po tom osnovu iznosi 11,9 milijardi dinara, dok se neto efekat procenjuje na devet milijardi dinara.

Planirano je i smanjenje parafiskalnih nameta ukidanjem pojedinih naknada, uz jedinstveno zakonsko uredjenje te oblasti, a procenjeni gubitak prihoda budžeta po tom osnovu je oko dve milijarde dinara.

U narednoj budžetskoj godini za javne investicije će biti opredeljeno 30 milijardi dinara je više nego ove godine. Za te namene biće potrošeno 2,9 odsto BDP-a, a na nivou opšte države koji uključuje i investicije u lokalnu infrastrukturu 3,9 odsto BDP-a.

Navedeno je i da se fazno napušta Zakon o privremenom uredjivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava u delu koji je obavezivao javna preduzeća (republička i lokalna) da uplaćuju u republički budžet iznos uštede po osnovu

Izvor: Beta

Foto: Pixabay