Dogovor oko vraćanja duga grčkom Mitilineosu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Grčkoj kompaniji Mitilineos biće isplaćeno 40 miliona dolara kompenzacije, na šta se Srbija obavezala odlukom arbitražnog suda u Švajcarskoj u sporu oko ulaganja u RTB Bor, saopštio je Mitilineos.

Na predlog Vlade Srbije, država će Mitilineosu isplatiti kompenzaciju od 40 miliona dolara u četiri kvartalne rate bez kamate do decembra 2018. godine, dogovoreno je između srpske vlade i grčke kompanije.

Kako se navodi u saopštenju te grčke metalurške kompanije na njenom sajtu, sporazum su u ime Vlade Srbije potpisali su ministar privrede Goran Knežević i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

„Na ovaj način, dve strane konačno su rešile problem star 15 godina i stvorile preduslove da se investicije Mitilineosa ponovo vrate na tržište Srbije“, navela je grčka kompanija.

Arbitražni sud u Ženevi doneo je prošle godine presudu da je Srbija dužna da Mitilineosu plati kompenzaciju u visini oko 40 miliona dolara zbog spora oko ulaganja u RTB Bor.

Kako je tada saopštio Mitilineos, Srbija je prekršila obaveze međunarodnog ugovora prema Grčkoj i Mitilineosu preduzimajući niz zakonskih mera u periodu od 2004. do 2012. godine koje su „Rudarsko-topioničarskom basenu Bor dale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukturiranja do kojeg nikad nije došlo“.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Mučenik

    Grčkom Mitilineos Srbija će, kao garant, isplatiti 40 miliona dolara, koje je uspešno potrošio RTB Bor. O onim 60 miliona dolara dugovanja RTB Bor prema Mitilineosu, za sada, ništa se ne priča. Srbija i to će platiti, pardon ne Srbija, već penzioneri i radnici. RTB Bor u 2017. godine ima profit 55 miliona evra, bar tako kažu, a u januaru 2018. ima izvoz za 12,7 miliona evra. Ako je RTB Bor, pod komandnom palicom Spaskovskog, toliko uspešan, zašto njegova dugovanja mora da plate građani Srbije od poreza, otete penzije i plate i to po najpozitivnijim zakonima jednog čoveka.