Dogovor Orbana i Putina o nuklearki, gasu…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da će Mađarska uz učešće Rusije sledeće godine raditi na proširenju nuklearne elektrane Pakš, na Dunavu južno od Budimepšte.

Posle razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Orban je rekao da postoji jedno otvoreno pitanje oko te nuklearne elektrane kako će se postaviti Evropska komisija, ali je izrazio uverenje da će dogovor Mađarske i Rusije ispuniti uslove Evropske unije, preneo je Tass.

Rusija i Mađarska su u 2014. dogovorile izgradnju novih delova nuklearne elektrane Pakš. Proširenje bi trebalo da izvede ruska kompanija Rosatom, a 80 odsto troškova će biti pokriveno kreditom od 10 milijardi evra iz Rusije.

Orban je rekao da Mađarska želi da se diverzifikuje isporuke ruskog gasa zbog nestabilne situacije u Ukrajini. On je dodao da je ruski predsednik obećao da će Mađarska dobiti neophodne sirovine, gas i naftu.

Putin je rekao da bi gas u Mađarsku mogao da stiže preko Severnog toka 2 i Turskog toka, koji su u planovima i izgradnji.

Putin je rekao da situaciju na istoku Ukrajine otežava vlada u Kijevu kojoj, kako je rekao, treba novac pa se prikazuje kao žrtva.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP