Dojče ban mitom do poslova Grčkoj

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: DB

Nemačka železnička kompanija Dojče ban davala je mito grčkim funkcionerima da bi obezbedila ugovore između 2003. i 2007, navodi se u dosijeu koji je nemačko pravosuđe poslalo Atini i koji je citirala grčka vlada.

Portparol vlade Dimitris Canakopulos je potvrdio tu informaciju.

„Nemački tužilac je preneo svom grčkom kolegi dokaze prema kojima su grčki zvaničnici primali mito od Dojče bana da bi određeni konzorcijumi, među kojima je i grupa Tales, dobili poslove u vezi s metroom“, rekao je Canakopulos.

Prema izvorima iz suda, nemački podaci govore o izjavi jednog višeg rukovodioca nemačke firme da je dat mito od 370.000 evra za ugovore o atinskom metrou u periodu o kome se govori.

Taj rukovodilac je naveo da je postojala „tarifa“, između pet i sedam odsto za zaključene ugovore, u vreme kada su političkim životom Grčke dominirali Nova demokratija i PASOK.

Canakopulos je rekao da „ti dokazi potvrđuju“ opis sistema korupcije u Grčkoj koji je podržavao nekadašnji izvršni direktor filijale Tales grupe, Mišel Žosran.

Ta filijala (Thales Engeneering and Consulting) bila je predmet istrage za korupciju u Francuskoj kao i u sedam drugih slučajeva u inostranstvu.

Grčko pravosuđe je u novembru pokrenulo postupak protiv dvojice grčkih funkcionera iz uprave atinskog metroa u toj korupcionaškoj aferi, koja je navodno trajala između 2003. i 2005. Navedeno je da je u okviru te istrage zatražena saradnja od Nemačke.

Izvor: N1, Beta

Foto: DB

Komentari 1

  1. Drki

    Dali imaju nešto za naše ovde,pa svaki posao koji su dobili stranci,nekom je zalepljena šamarčina od 500 000 evra a sigurno više a narod ko telad ćuti trpi i tako