Dok ih DRŽAVA ne ograniči, POLOVNJACI će nas preplaviti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Za prvih šest meseci ove godine u Srbiju je uvezeno oko 76.000 polovnih vozila, a očekuje se da će, zbog najava eventualne zabrane vozila starijih od deset godina, taj broj biti i znatno veći.

Naime, mnogi će požuriti da, dok su još u mogućnosti, kupe jeftinija vozila starijih godišta. Došli smo u pomalo paradoksalnu situaciju, kažu stručnjaci, da polovnih automobila na tržištu imamo dva puta više nego što se oni traže.

Logika dilera je da iskoriste sadašnje propise, koji omogućavaju uvoz automobila od 2000. godišta, koji se na zapadnom tržištu tretiraju kao otpad. Takvi automobili se kupuju za 300 do 600 evra, a ovde prodaju za 1.000 ili 1.500 evra.

„Mi imamo ambiciju da kroz raspravu razgovaramo o tome da ukinemo mogućnost uvoza automobila koji su evro 3“, rekao je ministar ekologije Goran Trivan.

Ukupno je za pet godina u Srbiju ušlo više od 800.000 polovnih vozila, koja su najčešće zagađivači broj jedan, jer se katalizatori zbog cene materijala skidaju, a zagađenje u vazduhu raste.

U Beogradu je, kada nema vetra, u špicu zagađenje vazduha 14 puta veće od dozvoljenog.

Izvor: RTS

Foto: screenshot

Komentari 1

  1. Vladica

    Pa nek nam država ukine carine na automobile jer mi i onako nemamo auto industriju. Neka nas pomogne da kupimo nove automobile, a ne da samo gleda šta da zabrani ili oporezuje.