Čak i Japanci praznike nižu, a Srbi glavu od posla ne dižu?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Uvreženo je mišljenje da su Srbi neradnici i da mnogo praznuju, statistika pobija ovu predrasudu. Ukoliko se uporedimo sa ostalim evropskim zemljama i regionom, ipak, nismo ni približno na listi onih koji se mogu pohvaliti velikim brojem neradnih dana, jer ih imamo svega deset. Od nas više praznuju čak i Japanci, jer imaju 15 neradnih dana, a među rekorderima su Indija i Kolumbija sa 18, prenose Večernje novosti.

Ipak, ono što nas definitivno razlikuje od Japanaca i ne ide nam u korist jeste sklonost spajanja radnih dana sa državnim praznikom, od čega mnogi naprave mini-odmor. Stručnjaci su saglasni s tim da korist od praznika mnogo više osete zaposleni u javnom nego oni u privatnom sektoru.

Kalendar državnih praznika u Srbiji nije dugačak: 1. i 2. januar, Božić 7. januar, Dan državnosti 15. i 16. februar, koji smo upravo obeležili, potom uskršnji praznici počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Vaskrsa. Tu su i 1. i 2. maj, i od pre nekoliko godina 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

U Uniji poslodavaca Srbije kažu da su praznični dani relativno dobro usklađeni preko godine, kao i da kalendar nije prenatrpan neradnim danima.

Ipak, velike su razlike, Nije svejedno radite li u privatnom ili državnom sektoru.

Razlikuju se radne navike, pa su zaposleni u javnom sektoru često skloni da, kad dođu praznici, uzmu čak i celu nedelju slobodnu – navodi Dragoljub Rajić, direktor Mreže za poslovnu podršku u Srbiji. – Privatni sektor, koji to ne može da priušti, trpi jer je onemogućen da u tom periodu “završi papirologiju”. Tako, u proseku, zaposleni u državnim službama imaju sedam do osam slobodnih dana više.

Evo šta kaže zvanična praznična statistika: Srbija je među zemljama sa manjim brojem neradnih dana, a ispod nje su Mađarska, Norveška i Velika Britanija sa osam i Meksiko sa svega sedam. U Austriji zaposlenima sleduje 13 dana praznika, u Grčkoj 12, Francuskoj i Švedskoj 11. Vredniji smo i od većine komšija – Slovenci i Hrvati imaju 14 prazničnih dana, Rumunija i Bugarska 11, a Bosna i Hercegovina deset, baš kao i mi.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay