Rast od 6,4 odsto dokaz da je Kina otporna na trgovinski rat

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kineska privreda je u prvom kvartalu zadržala stabilan tempo rasta uprkos slaboj globalnoj potražnji, američko-kineskom trgovinskom ratu i borbi s dugovima, pokazuju zvanični statistički podaci.

Druga ekonomija sveta je u prva tri meseca porasla za 6,4 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine, što je za nijansu bolje od 6,3 posto, koliko su u proseku predviđali analitičari.

Većina zemalja može samo sanjati o takvoj dinamici rasta koja u slučaju Kine upućuje na zaključak da se privreda stabilizovala nakon usporavanja aktivnosti u svakom kvartalu prošle godine.

Ekonomija je ostvarila stabilan rast u kontekstu sve izraženijih pozitivnih faktora, snažnijih očekivanja tržišta i poboljšanog poverenja, rekao je portparol kineskog statističkog zavoda Mao Šengjong.

Vlada u Pekingu je prošlog meseca objavila niz mera kojima planira da pogura posustalu privredu, uključujući znatnije smanjenje poreza i naknada, kao i finansijsku podršku.

Premijer Li Kećang u martu je objavio nižu projektovanu stopu rasta BDP u ovoj godini – u rasponu od šest do 6,5 posto, podseća AFP.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay