Dolaskom koncesionara neće poskupeti avio-karte

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beobuild

Ove turističke sezone neće biti poskupljenja avio-karata, a neće ga biti ni od jeseni, kada bi zvanično francuski Vansi trebalo da preuzme aerodrom, saopštio je Aerodrom „Nikola Tesla“.

Sve niskobudžetne kompanije zadržale su predviđeni letnji red letenja. Međutim, mesta u avionima za sezonu je sve manje, upozoravaju agenti i dodaju da je sada pravi trenutak za rezervaciju i kupovinu karata.

Za uporne i brze povratna karta do Amerike može koštati do 450 evra, uz presedanje u nekoj od evropskih metropola.

Najskuplji letovi su i dalje do Španije i Portugalije, za koje nema mnogo direktnih letova, osim čarter-letova za turističke aranžmane koji su nekada skoro pola cene samog aranžmana.

Povratne karte su oko 260 evra sa taksama, a najmanje zadržavanje sedam dana, mada se takve karte teško nalaze jer svi prodaju zajedno hotel i avion.

Slično je i za Grčku, gde se prvo nude aranžmani, a tek onda preostala mesta na čarteru, gde je cena takođe oko 250 evra za povratnu kartu. Turska je nešto jeftinija, ali se tamo ne isplati tražiti samo kartu jer je smeštaj mnogo skuplji van aranžmana.

Za prekookeanske letove cena je mnogo niža nego ranijih godina. Karte se prodaju po ceni od 450 do 650 evra, a najjeftinije se leti preko Mađarske i Poljske, mada ima nekih akcija i kod velikih tur-opertera. Let do Njujorka i dalje je najpopularniji direktno iz Beograda.

Karte su jeftinije ako se traže direktno na sajtovima niskobudžetnih kompanija, a ne na pretraživačima.

Neophodno je raspitati se o prtljagu, jer se, na primer, ručni meri na samom ulasku u avion i doplata može ponekad biti veća od cene karte. Ženska tašna se kod mnogih „loukostera“ računa kao ručni prtljag pa putnica nema pravo na dodatni.

Izvor: RTS

Foto: Beobuild