Domaće firme prvi zakupci državnih njiva

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Komisija nadležna za odobravanje zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta po osnovu investicija na period do 30 godine donela je prva pozitivna rešenja.

Kako Novosti nezvanično saznaju, odobrena su četiri zakupa, dok je skoro 50 zahteva odbijeno. Odobrene investicije predviđaju izgradnju prerađivačkih kapaciteta i otvaranje novih radnih mesta.

Kako saznaje list, ukupna vrednost ovih odobrenih investicija je blizu 7,4 miliona evra na površini od 323 hektara i njima je predviđeno otvaranje 65 novih radnih mesta, uz angažovanje 200 sezonskih radnika.

Zakup je odobren Vinariji Levač iz Rekovca koja je aplicirala sa investicijom vrednom 1,6 miliona evra. Ulagaće u proizvodnju čipsa od jabuke, vina, rakije, sirćeta od jabuke kao i za podizanje zasada jabuke na površini od 30 hektara. Planiraju otvaranja novih 15 radnih mesta.

Druga odobrena investicija je projekat Jakuma iz Umčara. I oni ulažu u proizvodnju čipsa od jabuke i zasade jabuke na površini od 73 hektara. Vrednost investicije je skoro tri miliona evra, uz otvaranje novih 20 radnih mesta i angažman značajnog broja sezonskih radnika.

Kompaniji Geneza iz Kanjiže je odobrena investicija od 2,4 miliona evra za ulaganje u procesnu opremu i sušaru za preradu voća. Uposliće 20 novih radnika na površini od skoro 190 hektara. Četvrti odobreni zahtev je investicija firme Mikrotri iz Beograda za podizanje zasada jabuke i proizvodnju čipsa od jabuke na površini od 30 hektara. Predviđeno je ulaganje od 650.000 evra, uz otvaranje deset novih radnih mesta.

Javnost je spekulisla da će ovaj model davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta ohrabriti pre svega strane kompanije. Prva odobrenja, međutim, stigla su na zahtev domaćih preduzeća.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay