Dronovi služe i za „obradu“ njiva

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Bespilotne letelice iz Rusije mogle bi, sudeći prema interesovanju poljoprivrednika i kompanija iz oblasti agrara, uskoro da se pojave i nad njivama u Srbiji, prenose Večernje novosti.

Kompanija „Gama robotiks“ iz Moskve, koja se bavi bespilotnim letelicama, predstavila je, u okviru 85. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu mogućnosti ovih letelica, pre svega u poljoprivredi.

Tržište bespilotnih letelica se širi, pa potražnja godišnje raste za trećinu, tvrdi direktor te kompanije Igor Tretjakov.

Trenutno je tržište bespilotnih letelica vredno oko osam milijardi dolara, a očekujemo da će mu vrednost do 2020. godine dostići i celih 12 milijardi evra – optimističan je Tretjakov.

Udeo poljoprivrede u ovom paketu je oko sedam odsto, tako da je jasno kolika je vrednost u pitanju. Dronovi ruskog proizvođača, kako je objasnio Simeon Jevlahov iz iste kompanije, već su našli primenu u Rusiji.

Koristimo ih, u poljoprivredi, u kojoj tek treba da pokažu svoje mogućnosti, ali i u šumarstvu, vodoprivredi, pa čak i u građevinarstvu i saobraćaju, jer, na primer, naše železnice njima nadgledaju pruge. O tome kolika je korist od dronova u vanrednim situacijama ne treba ni da govorim

Ova kompanija bi, kako je precizirao Tretjakov, za nekih godinu dana, tržištu Srbije trebalo da ponudi kvadrikoptere i letelice koje podsećaju na avione.

– Dronovima se, već sada, u Rusiji analizira zemljište, prave se digitalni planovi terena, utvrđuje koliko ima vlage u zemljištu, a mogu da se kontrolišu i putem GPS – naveo je Jevlahov. – Interesovanje potencijalnih kupaca iz Srbije je veliko, a cena ovih dronova, sa pratećom kamerom, u Srbiji bi trebalo da bude oko 50.000 evra. Verujem da će se to ulaganje brzo isplatiti.

Dronovi ruskog proizvođača u poljoprivredi mogu da se koriste za monitoring useva, inventarizaciju poljoprivrednog zemljišta, planiranje melioracionih mera, planiranje i kontrolu melioracionih radnji, a takođe i za planiranje i kontrolu agrotehničkih poslova.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay