Drugi talas američke naftne revolucije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Naftna proizvodnja u Sjedinjenim Američkim Državama trebalo bi da nastavi da raste zahvaljujući škriljcima, pa bi zemlja od 2021. trebalo da postane neto izvoznik nafte, pokazao je izveštaj Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

„Stiže drugi talas američke revolucije u dobijanju nafte i gasa iz škriljaca“, konstatovao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Nova tehnologija koja omogućava vađenje energenata iz škriljaca dovela je poslednjih godina do procvata naftne proizvodnje u SAD. Uz niske troškove proizvodnje, taj trend će se nastaviti.

IEA prognozira da će u narednih pet godina SAD biti zaslužne za dve trećine povećanja globalne naftne proizvodnje i približno tri četvrtine povećanja proizvodnje tečnog prirodnog gasa.

To će pomoći SAD da prestignu Rusiju i sasvim se približe Saudijskoj Arabiji, trenutno vodećem svetskom izvozniku. „To će iz temelja promeniti međunarodne trgovinske tokove nafte i gasa, uz ozbiljne posledice po energetsku geopolitiku“, istakao je Birol.

Rastuća američka proizvodnja nafte iz škriljaca bila je među glavnim razlozima oštrog pada cena nafte 2014. godine, od kog se naftna industrija još oporavlja.

Ukupna proizvodnja nafte na globalnom nivou trebalo bi da poraste za 5,9 miliona barela dnevno do 2024. godine, pri čemu bi proizvodnja u Iranu trebalo da padne zbog američkih sankcija, a u Venezueli zbog duboke ekonomske krize.

Rast potražnje trebao bi pak usporiti, procenjuju u IEA, najpre zbog Kine koja će, uz Indiju, i dalje biti zaslužna za gotovo polovinu globalnog povećanja potražnje.

Petrohemijski i sektor goriva za avione biće ključni pokretači rasta „i više će nego nadoknaditi usporavanje na strani benzina, povezano s ekonomičnijom potrošnjom i električnim vozilima“, kaže se u izveštaju IEA.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay