Država gradi skladište nafte vredno 500 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kada bi u Srbiji “presušili” svi izvori snabdevanja naftom i njenim derivatima, naša zemlja bi imala iz rezervi goriva za 18 dana.

Da bi ovu računicu povećala na 61 dan, koliko nalažu propisi EU, Ministarstvo energetike započelo je projekat javno-privatnog partnerstva, kojim će biti pozvana najveća skladišta nafte i veliki naftni giganti, pišu Novosti.

Da zajedno sa državom izgrade skladište nafte vredno 500 miliona evra.U skladištima na državnim zalihama naša zemlja ima oko 50.000 tona ekvivalentne nafte, što je deset puta manje od propisa EU, koji nalažu da do 2023. godine obezbedimo 500.000 tona. Ipak, Ministarstvo rudarstva i energetike je u oktobru objavilo konkurs za uslugu savetnika za javno-privatno partnerstvo za izgradnju skladišta za obavezne rezerve energenata.

Ovo je prvi korak u započinjanju posla, a zadatak savetnika jeste da utvrdi pod kojim uslovima i u kom odnosu je potrebno podići pogon. Konkurs traje do 14. novembra. Vlada Srbije je letos usvojila Uredbu o planu i kriterijumima nabavki za formiranje obaveznih rezerva nafte, koja nalaže da država izgradi skladište naftnih derivata kako bi se smanjila neizvesnost u snabdevanju kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije. Zalihe se koriste u ekstremnim i vanrednim situacijama, poput zemljotresa, opada-nja nivoa reka i sprečavanja rečnog saobraćaja. Ideja celokupnog projekta, koji je vredan pola milijarde evra jeste da država pronađe privatnog parnera i da zajedno sa njim podigne novo skladište ili pak proširi prostor u već postojećem.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay