Država i dalje bolje plaća od privatnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Primanja radnika u privatnim firmama rastu, ali nedovoljno da bi sustigla ona u javnom sektoru, tako da su plate u privatnom sektoru i dalje znatno niže nego kod kolega kojima je poslodavac država.

Poslednji statistički podaci pokazuju da rad kod privatnika donosi u proseku 15 odsto manju zaradu. Plata u javnom sektoru, u novembru, iznosila je 56.657 dinara, a van njega – 47.782 dinara. Sva je prilika da će ova godina samo produbiti jaz.

U ovoj godini država je povećala plate u svom domenu u proseku devet odsto. I zaposlenima u javnim preduzećima je vraćen deo zarade. Umesto deset odsto, koliko im je uzeto zbog štednje, primanja im se sada umanjuju pet odsto. Plate kod privatnika postepeno rastu svake godine. I pored toga, nikako ne stižu do državnog proseka.

Fiskalni savet je podsetio da su zarade u opštoj državi i u 2018. u proseku rasle devet odsto, dok je u isto vreme povećanje plate u privatnom sektoru iznosilo oko pet odsto.

U ovoj godini plate u javnom sektoru su već povećane i nije dobro da se na prvi signal dobrog stanja u budžetu kreće sa licitacijom hoće li biti i kada novog povećanja, smatra član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

Plate u privatnom sektoru rastu u skladu sa rastom produktivnosti ili privredne aktivnosti. U javnom sektoru su već dugo veće nego u privatnom i taj jaz postoji. Problem je što javnom sektoru svake godine plate rastu koji procenat više nego što treba.

Republički prosek u novembru je iznosio 50.556 dinara. U znatno nepovoljnijoj situaciji su bili zaposleni kod preduzetnika. Primili su gotovo upola manje – 27.035 dinara.

Iako profit privrede raste iz godine u godinu, plate se skoro ne menjaju. Privrednici tvrde da zarade mogu da prate privredni rast. U pojedinim segmentima, gde je konkurencija najžešća, to pravilo ne važi.

Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku iz prošle godine pokazuje da prosečna plata nije iznos koji prima većina zaposlenih. U trenutku kada je ona iznosila 46.600 dinara, najveći procenat zaposlenih, 18,8 odsto njih, primalo je platu između 20.000 i 25.000 dinara. Dve trećine radnika prima do, ili u visini proseka.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay