Država kupi njivu da proda mladim farmerima ispod cene

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Najmanja američka država, Roud Ajlend, pokreće program kupovine poljoprivrednih gazdinstava, koja će zatim prodavati po daleko nižim cenama farmerima-početnicima.

Primera radi, farma kupljena za 500.000 dolara mogla bi da bude prodata mladom poljoprivredniku za 100.000 dolara, piše agencija AP i dodaje da je to neuobičajen pristup obezbeđivanju očuvanja poljoprivredne proizvodnje.

Iz Nacionalnog sindikata poljoprivrednika ističu da ne znaju ni za jednu drugu državu koja kupuje poljoprivredno zemljište da bi ga zatim prodala farmerima ispod tržišne cene.

Druge države, kako kažu, daju početnicima u poljoprivrednoj delatnosti takozvane „relaks-porez“ kredite i zajmove, koji korisnicima omogućavaju da umanje svoju poresku obavezu prema državi za iznos rata kredita u otplati.

Zahvaljujući emisiji ekoloških obveznica u vrednosti tri miliona dolara, država će kupovati gazdinstva po punoj procenjenoj tržišnoj vrednosti, pri čemu će se prilikom procene uzimati u obzir vrednost zemljišta s prinosima koje će imati kad bude obrađeno.

Država će preprodavati gazdinstva po ceni koja važi samo za kuću s okućnicom, što je obično 20 odsto od pune vrednosti cele farme. Uslov je da vlasnik ne sme da izvrši prenamenu zemljišta, već da ono mora da ostane u funkciji poljoprivredne proizvodnje.

Izvor: B92, Tanjug

Foto: Pixabay