Država prodaje udeo u Jubmes banci

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Domaća Jubmes banka uskoro bi mogla dobiti novog vasnika za udeo od 20,22 odsto, koliko poseduje država Srbija.

Ona je prva od četiri banke u kojima država ima udeo a za koji traži kupca. Ministarstvo finansija Srbije objavilo je konkurs u vezi s prodajom udela u Jubmesu.

On je nedavno završen, a na poziv se javilo šest domaćih i stranih investitora. Država sada ima rok od 120 dana da izabere budućeg vlasnika udela, ako nadležni procene da je neko do kandidata odgovarajući.

Sama po sebi Jubmes banka, baš i da je cela na prodaju, nije mnogo akrtaktivna. Tržišni udeo joj je 0,30 odsto. Međutim, početak prodaje mogao bi nekome zainteresovanom za jeftiniji ulazak na srpsko tržište dobro doći.

Vlasnik sistema Alko grupa Miroljub Aleksić slovio je za zainteresovnog. Kada je prošle godine kupovao akcije te banke, on je to objasnio da ih kupuje da bi zaradio kada ih bude prodavao.

Budući vlasnik želeće, izvesno, udeo veći od 50 odsto. Zvanično, osim države, znatnija učešća u Jubmesu ima Beobanka u stečaju – 6,6 odsto i država SFRJ – 5,5 odsto. Kompanija Alfaplam iz Vranja poseduje 4,9 odsto akcija, a ona je u sastavu Alko grupe. Dominiraju, znači, mali akcionari.

Osim u Jubmesu, država ima vlasnički udeo od 74,55 odsto u Poštanskoj štedionici, kod Komercijalne banke to je 41,74 odsto i u Srpskoj banci 76,96 odsto akcija.

Kod nas se već duže polemiše o tome treba li država da proda svoj udeo u bankama. Na tu temu međunarodni konsultant Milan Kovačević kaže:

„Privatizacija u Srbiji se otegla preko svake mere. Dobro je da se ti udelu prodaju. Država tada više neće morati da brine o njihovom poslovanju.“

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay