Država subvencionisala Nemce sa 9.500.000 evra za otvaranje centra u Novom Sadu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministarstvo privrede nemačkoj kompaniji Continental dodelilo je subvenciju u iznosu od 9.500.000 evra za otvaranje centra za istraživanje i razvoj u Novom Sadu, piše Startit, blog o tehnologiji i preduzetništvu.

Startit je od kompanije takođe dobio potvrdu da je subvencija dogovorena, ali i informaciju da ugovor još uvek nije finalizovan.

Ovaj centar je zvanično otvoren početkom meseca, a u njemu će biti zaposleno 500 inženjera.  Oko 40% zaposlenih u Continentalu činiće upravo softverski inženjeri, iz čega se može zaključiti da će 200 programerskih pozicija biti subvencionisano.

Država na ovaj način ponavlja scenario gušenja konkurencije u najprofitabilnijem sektoru u kom nema nezaposlenih, dajući prednost jednoj kompaniji u borbi za deficitaran IT kadar, ocenjuje Startit i dodaje da obećavajuća IT industrija u Novom Sadu na taj način biva ugrožena i to na račun strane kompanije.

„Pozivamo Ministarstvo privrede da ne dodeli ovu subvenciju i da prekine sa politikom štetnih subvencija koje podrivaju najzdraviju privrednu granu u zemlji“, navode u Startit-u.

Izvor: Startit

Foto: Pixabay