Država zabrinuta za radnike koji rade po hladnoći

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Uprava Ministarstva rada za bezbednost i zdravlje na radu pozvala je poslodavce da primene propise o zaštiti zaposlenih tokom rada napolju po hladnoći i da im obezbede adekvatnu opremu, tople pomoćne prostorije i tople napitke.

Najugroženiji su zaposleni u građevinarstvu, saobraćaju, šumarstvu, ribarstvu, komunalnim delatnostima i elektro-monteri koji rade na dalekovodima.

Uprava za bezbednost i zdravlje na radu je donela Smernice za rad napolju po hladnoći, čija je svrha da pomogne poslodavcima i zaposlenima da se pripreme za to.

U zimskim uslovima rada poslodavac odlučuje da li da smanji posao ili da ga privremeno obustavi, ukazala je Uprava u saopštenju.

Uprava upozorava da inspekcija rada može da poslodavcu naloži preduzimanje mera, a i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca koji ne primenjuje preventivne mere.

Kazne za to su od 800.000 do milion dinara za pravno lice, 400.000 do 500.000 dinara za privatnog preduzetnika, a za odgovorno lice kod poslodavca 40.000 do 50.000 dinara.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay