Dug Srbije Mitilineosu “skače” 3.000 dolara dnevno

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija je od grčke kompanije Mitilineos izgubila spor pred arbitražnim sudom u Švajcarskoj, što je obavezalo da isplati 40 miliona dolara odštete.

Prema saznanjima BIRN, ne samo da Srbija tu obavezu nije ispunila još od oktobra prošle godine, već je grčka kompanija dopisom 5. januara, Srbiju podsetila šta su joj obaveze.

O razlozima odlaganja isplate, nadležni državni organi ćute. To što od 19. oktobra prošle godine Srbija ne isplaćuje odštetu Mitilineosu građane Srbije dnevno košta bezmalo 3.000 dolara kamate. U to se prvi uverio novinar BIRN Slobodan Georgiev u čije je ruke dospeo dopis grčke kompanije adresiran na ministra finansija Srbije.

“Nije nam jasno zašto baca, a Srbija je do sada je bacila preko 200.000 dolara za nešto što je mogla odmah da obavi”, navodi Georgiev.

Šta je Srbiju do sada sprečavalo da isplati 40 miliona dolara odštete i kada će grčka kompanija dobiti novac od Srbije pitanja su upućena Vladi, ministarstvima finansija i privrede.

U kabinetu Ministra Dušana Vujovića tajac, dok iz Mnistartsva privrede upućuju na Državno pravobranilaštvo odakle stiže poruka da nemaju nikakvih informacija.

Nezvanično je do odlaganja došlo zbog žalbe Srbije na odluku arbitraže Federalnom sudu Švajcarske. “I u toj odluci arbitražnog suda inače se kaže da pokretanje takvog postupka ne odlaže izvršenje, dakle kompenzaciju je trebalo platiti”, kaže Georgiev.

Antić: Dug ćemo platiti na rate

Ministar energetike Aleksandar Antić ne komentariše kašnjenje, ali sada poručuje da će Srbija dug pokušati da isplati na rate, istakavši da sledi razgovor sa vlasnikom te kompanije.

“Mi bismo želeli da tu obavezu koju moramo da realizujemo, realizujemo na više rata, a da li će za to postojati razumevanje sa druge strane, videćemo tokom razgovora”, rekao je Antić za B92.

Država je spor izgubila jer je nizom vladinih mera u periodu od 2004. do 2012. godine, pod izgovorom restrukturiranja, zaštitila RTB Bor od prinudne naplate. Inače je prema ugovoru iz 1996. RTB Bor od Mitilineosa uvezao koncetrat bakra, ali mu je ostao dužan isporuku oko 4.000 tona prerađene sirovine.

Iako se Srbija žalila na odluku arbitraže, novinar BIRN nije uspeo da dođe ni do jednog primera gde je sud oborio odluku arbitraže, što implicira da su šanse da se to dogodi Srbiji veoma male.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. "rtb bor"

    KOJA RAVNODUŠNOST?

    Pored onolikog hvaljenog profita kojeg ostvario RTB Bor u protekloj godini (ministar je rekao da je 55 miliona evra), a država se optužuje, zbog garancije, da grčkom Mitilineosu duguje 40 miliona evra i svakog dana do ispunjenja obaveze građane Srbije košta 3000 evra. Sadašnje vlasti optužuju za takvu transakciju jednu od pređašnjih vlasti. Zaboravili da sadašnji čelnik RTB Bor, gospodin Spaskovski i tada, jer on zna gde u svakom momentu da se usidri ili preleti, je bio član menadžmenta RTB Bor u vreme aranžmana sa Mitilineusom, ako već nije zaboravio, a Vučić je bio ministar informisanja. Pitam njegovog mentora ΛV zašto dozvoljava, pored onoliko hvaljenih rekorda u proizvodnji bakra i profita i ostalih čarobnih i veličanstvenih uspeha kompanije RTB Bor, još uvek vezan za bednog budžeta države , da se i taj dug prebije na leđa jadnih, bednih i gladnih penzionera i ostalih građana. Pored toga, ostaju obaveze za izgradnju fleš peći u topionici i fabrike sumporne kiseline, zatim dugovanja prema Debisu, Glenkoru i ostalih. U ovim uspesima nisam naveo krađu zlata i zamuljenog zlatnog mulja, muljanje mutnom vodom sa bakrom, netransparentne trajektorije para i ostalih dobara RTB Bor. Ako ova dugovanja su presudna za privatizaciju RTB Bor, a nisu, onda možda i ima opravdanja. Ambicije menadžmenta RTB Bor i osobe iz vlasti su nezasite i bez limita?