Dva investiciona fonda preuzimaju akcije Štade

PinterestFacebookTwitterShare

Nemačka Štada (Stada) i Hemofarm kao njen važan deo, nalaze se na pragu novog poglavlja u  razvoju, a posle odluke Upravnog i Nadzornog odbora Štade da prihvate ponudu, dva svetski ugledna investiciona fonda Bain Capitala i Cinvena, o preuzimaju akcija vrednu 5,318 milijardi evra.

Kao jedna od vodećih farmaceutskih kompanija u svetu, Štade teži još intenzivnijoj internacionalizaciji poslovanja i dosezanju samog vrha svetske privrede gde jedino transnacionalne kompanije mogu biti lideri.

 „Ovo je najsnažniji investicioni ugovor koji je ikada ispregovaran u Nemačkoj“ – istakao je generalni direktor i predsednik Upravnog odbora STADA grupe dr Matijas Videnfels (Matthias Wiedenfels), tokom svog obraćanja zaposlenima u sedištu Hemofarma u Vršcu.

 Izlažući viziju daljeg rasta i razvoja kompanije, on je naglasio i da je navedena ponuda ojačana   dodatnim Ugovorom koji garantuje dalji razvoj i svih ključnih poslovnih jedinica Štade, među kojima je i Hemofarm kao najveći proizvođač i izvoznik lekova u Srbiji i regionu.

Tokom razgovora je naglašeno i da su Bain Capital i Cinven investicioni fondovi sa  višedecenijskim svetskim ugledom, pre svega u domenu zdravstvenog sistema i farmacije, kao i da su svojim dosadašnjim investicijama uvek doprinosili daljem razvoju kompanija u koje su ulagali.

„Sa njima delimo uverenje o značaju razvoja generičke industrije lekova, te želju za daljim rastom i brigu o ljudima“ – zaključio je generalni direktor Štada grupe, Matijas Videnfels.

Neposredni razgovor dr Videnfelsa sa zaposlenima, koji su posredstvom video linka uživo mogli da prate  i zaposleni u svim Hemofarmovim fabrikama i predstavništvima u Jugoistočnoj Evropi,  primer je dobre nemačke korporativne prakse, transparentnog poslovanja i odgovornog odnosa prema zaposlenima kojima se uvek omogućava aktivno učešće u dijalogu o svim važnim pitanjima za razvoj poslovanja.

 Generalni direktor Hemofarma i potpredsednik Štada grupe za jugoistočnu Evropu, dr Ronald Zeliger (Seeliger) naglasio je da se Hemofarm u sličnoj situaciji našao i pre deset godina kada je obavljena akvizicija od strane Štada grupe.

„Ta investicija vredna više stotina miliona evra predstavljala je spoj efikasnosti nemačkog poslovanja sa znanjem i posvećenosti ljudi Hemofarma i taj je spoj uzdigao Hemofarm do nivoa regionalnog lidera u proizvodnji i izvozu  lekova.“ Zeliger je podsetio da Hemofarm danas  izvozi u 38 zemalja, ima više od 3000 zaposlenih i moderne fabrike, usklađene sa najvišim međunarodnim farmaceutskim standardima, koje se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

 Otuda, kako je zaključeno na sastanku, nova promena u vlasničkoj strukturi predstavlja zapravo  dodatnu motivaciju za jačanje pozicija na postojećim tržištima, kao i priliku za osvajanje novih na svim kontinentima. Put daljeg razvoja STADA-e je nova mogućnost za rast srpskog Hemofarma, a time i njegov dodatni doprinos srpskoj privredi.