eBay i PayPal u završnici raskida

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printskrin

Internet platforma za trgovinu eBay i servis za plaćanja PayPal u završnoj su fazi svog “razvoda”.

Vodeća trgovinska platforma na svetu objavila je da ubuduće PayPal neće biti njen glavni partner za plaćanja. eBay je za novog partnera izabrao holandsku kompaniju Adyen.

Time su u potpunosti prekinute veze između dve kompanije koje već imaju istoriju relativno složenih odnosa. Podsetimo, eBay je kupio PayPal, kompaniju iza koje su stajali veterani Silikonske doline Elon Musk i Peter Thiel, 2002. godine za 1,5 milijardi dolara.

Vremenom se pokazalo kako je to bila odlična investicija. Naime, kada je eBay izdvojio PayPal pre tri godine, vrednost platnog servisa bila je blizu 50 milijardi dolara. Sada vredi 100 milijardi, ali vest o prekidu veza s eBayom srušila je cenu dionice za čak 11 posto.

Uprkos izdvajanju, dve kompanije su u protekle tri godine ostale relativno blisko povezane. Međutim, sada je i tome došao kraj, a eBay uz pomoć Adyena pokušava da dobije više kontrole nad plaćanjima na svojoj stranici.

Kako prenosi CNN, kompanija tvrdi kako će dobrobiti ove promene uključivati niže troškove za prodavce i više opcija plaćanja za kupce. Krajem ove godine promena platnog agenta započeće na severnoameričkom tržištu, a eBay očekuje da će gotovo svi korisnici u svetu koristiti novi sistem do 2021. godine.

Portparolka PayPala Amanda Miler tvrdi da će kompanija “nastaviti da pruža sveobuhvatna platna rešenja za eBay do sredine 2020. godine”.

Prekidanje veza svakako će biti veliki udarac za PayPal, ako ne pronađe dostojnu alternativu.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: printskrin