EBRD upozorava Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska banka za obnovu i razvoj – EBRD predstavila je Izveštaj o tranziciji za 2019 – 2020. godinu, glavni godišnji izveštaj koji analizira napredak u sprovođenju strukturnih reformi i ekonomskom razvoju u 38 zemalja u kojima EBRD investira, uključujući i Srbiju.

Iz te institucije navode da će Srbija u 2019. imati privredni rast od oko 3,2 odsto, a da za narednu godinu ne očekuju veći rast do 3,5 odsto BDP.

EBRD upozorava da Srbija mora da nastavi borbu protiv korupcije, da poboljša upravljanje javnim institucijama i državnim preduzećima poput EPS i železnica, ali i da nastavi reformu javne uprave.

“Kada je reč o upravljanju državnim preduzećima, zajedno sa MMF, EBRD radi sa Ministarstvom privrede i kompanijama iz energetskog sektora kao što je EPS i u sektoru saobraćaja Srbija voz. U unapređenju rukovođenja zaista radimo i sa obe kompanije i sa Vladom, a osim na strateškom nivou, želimo da utvrdimo praktične korake.”

To će biti test sposobnosti za te dve kompanije, da se transformišu i da kreiraju rast, naveo je direktor EBRD za ekonomiju, politiku i upravljanje Matia Romani.

Izvor: N1

Foto: Pixabay