Efekti ukidanja rominga u EU: Priča se UDESETOSTRUČILA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska komisija je 29. novembra objavila prvo potpuno preispitivanje stanja tržišta rominga, iz kojeg se vidi da je ukidanje naknada za roming u julu 2017. godine bilo vrlo korisno za putnike u celoj Evropskoj uniji.

Mobilni promet podataka na putovanjima u EU je udesetostručen u poređenju s godinom pre uvođenja pristupa “u romingu kao kod kuće”.

Upotreba podataka u romingu unutar EU i Evropskog ekonomskog prostora dostigla je vrhunac u periodu godišnjih odmora u leto 2018. godine, sa 12 puta većim korišćenjem mobilnih podataka u inostranstvu. Tokom tog perioda količina telefonskih poziva u romingu bila je gotovo trostruko veća.

“Rezultati još jednom pokazuju uspeh ukidanja naknada za roming. Evropljani uveliko koriste pogodnosti slobodne upotrebe mobilnih uređaja tokom putovanja. Istovremeno, može se jasno videti i da tržište rominga u EU i dalje dobro funkcioniše.”

Postojao je strah od porasta domaćih cena zbog ukidanja naknada za roming, ali se dogodilo suprotno, domaće cene za mobilne usluge snižene su u celoj EU, rekla je komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabriel.

Sniženje maksimalnih cena doprinelo je daljem padu veleprodajnih cena rominga, a to ipak gotovo svim pružaocima usluga rominga omogućava da održivo posluju i uz ukinute naknade.

U izveštaju se zaključuje da bi postojeći propisi o romingu trebalo i dalje da se primenjuju u narednim godinama kako bi građani imali koristi od rominga unutar EU bez dodatnih troškova.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay