Efikasnije i jeftinije poslovanje, ili obećanje ludom radovanje ?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbiji predstoje izmene i dopune Zakona o privrednim društvima, a nadležni uveravaju da će to omogućiti  efikasnije i jeftinije poslovanje.

Skupom u Privrednoj komori Srbije završena je javna rasprava o tom dokumentu, važnom za privrednike, a očekuje se da novi propisi doprinesu poboljšanju privrednog ambijenta, unaprede i pojednostave poslovanje kompanija, izjavio je vršilac dužnosti pomoćnika ministra privrede Dušan Vučković.

Najbitnije izmene, izmedju ostalog, odnose se na stvaranje preduslova za eliminisanje “papirnog poslovanja” i dalji razvoj koncepta e-uprave.

“Najbitnije izmene su usmerene na omogućavanje elektronske registracije kao jednog od važnih koraka u ustanovljenju e-uprave, odnosno, elektronskog poslovanja u sklopu digitalizacije društva”, rekao je Vučković.

Kako kaže, osnivanje privrednih društava moći će da se radi elektronskom prijavom koja će biti jeftinija.

Prema njegovim rečima, kroz elektronsku registraciju pojeftinjuje i samo osnivanje privrednog subjekta s obzirom da se eliminišu troškovi overe potpisa jer će elektronski kvalifikovan potpis da zameni overu potpisa na osnivačkom aktu.

On je naveo i da se važne izmene odnose na prinudni otkup akcija i pravo na prodaju akcija, kao i na detaljno uredjenje instituta prinudne likvidacije.

Dodao je i da je uredjen postupak smanjenja osnovnog kapitala kod društava sa ograničenom odgovornošću.

Izvor: Beta, BIZLife

Foto: Pixabay