„Egzodus“ stranih radnika iz Saudijske Arabije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na hiljade stranih radnika napuštaju Saudijsku Arabiju usled sve težeg poslovnog ambijenta, a ovaj „egzodus“ se neće tako brzo završiti, prenosi Blumberg.

Dok kompanije vode bitku sa padom poslovanja, vlasti su nametnule dodatne namete za strance, što dodatno smanjuje interesovanje stranih radnika za najveću arapsku ekonomiju.

Broj stranaca se, prema zvaničnim podacima, smanjio za 6 procenata u prva tri meseca ove godine, na 10,2 miliona, što znači da je kraljevinu napustilo 700.000 radnika sa stranim pasošem, uglavnom zaposlenih u sektoru građevine, trgovine i proizvodnje.

Sa druge strane, statistika za isti period pokazuje da je stopa nezaposlenosti u Saudijskoj Arabiji u blagom porastu i iznosi 12,9 procenata.

Od početka 2016. godine milioni stranih radnika više ne vide Saudijsku Arabiju kao okruženje povoljno za rad, zaradu i poboljšanje životnih uslova. Boravak u Kraljevini postaje teret za većinu njih, kao rezultat ekonomskih politika, politike štednje, oporezivanja i nerazrađenog plana zapošljavanja saudijskih državljana u privatni sektor.

Kraljevina se suočava sa dva teška problema na ekonomskom i političkom planu, koja su uzdrmala staru strukturu i temelje države blagostanja. To je rezultat mera koje je nametnuo saudijski princ Mohamed Bin Salman u želji da restruktuira saudijsku ekonomiju u okviru plana poznatog kao „Vizija 2030“.

Izvor: BIZLife, Al Džazira

Foto: Pixabay