EIB kreditira razvoj lokala sa 22 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada Srbije i Evropska investiciona banka (EIB) potpisale su ugovor o kreditu vrednom 22 miliona evra, za finansiranje infrastrukturnih projekata u najnerazvijenijim opštinama u Srbiji.

Ugovor su potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali i šef divizije EIB za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini.

Mali je kazao da je aranžman namenjen realizaciji projekta „Partnerstvo za program lokalnog razvoja“ koji pokreću Vlada Srbije, EIB i Misija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a čija je ukupna vrednost 30 miliona evra.

EIB obezbeđuje 22 miliona evra pod povoljnim uslovima, dok će ostatak novca biti obezbeđen iz budžeta lokalnih samouprava, Vlade Srbije i od donatora“, kazao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, radi se o najpovoljnijem kreditnom aranžmanu, jer će se kamatna stopa definisati u trenutku povlačenja novca, odnosno da li će biti fiksna ili varijabilna, i to u zavisnosti od toga šta Srbija bude želela.

Rekao je da će novac moći da iskoristi oko 40 opština u naredne četiri godine, a „biće usmeren ka poboljšanju infrastrukture, odnosno sređivanju domova kulture, vrtića, sportskih terena, parkova, pešačkih zona, objekata komunalnih preduzeća i sedišta opština, uvođenju sistema video nadzora, led rasvete“.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da se kroz projekat pokazuju zajedniči napori da se pruži nova mogućnost za ekonomski razvoj opština sa najvećim potrebama. „To je investicioni zamajac za lokalne samouprave koje treba da budu pokretač razvoja zemlje“, kazao je Fabrici.

Prema rečima Matea Rivelinija, EIB je za projekat „Partnerstvo za program lokalnog razvoja“ izdvojio 75 odsto njegove vrednosti, što je prvi put da se u Srbiji odvoji novac za toliki udeo od ukupnog troška projekta. Kako je objasnio, EIB nikada ne finansira više od 50 odsto ukupnog troška u nekom projektu, ali je sada napravljen izuzetak.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay