EKOLOŠKI preokret: Automobili od BIOPLASTIKE

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Istraživači Selena grupe iz Poljske veruju da bi se u autoindustriji uveliko mogla smanjiti emisija ugljen-dioksida u atmosferu kada bi se umesto plastike koristili prirodni materijali, odnosno bioplastika.

Prema brojnim naučnim studijama industrija automobila je veliki krivac za povećanje emisija štetnog gasa. Šta više, mnogi naučnici kažu da se u procesu proizvodnje novog automobila ispusti više CO2 u atmosferu nego u vožnji tokom čitavog životnog veka vozila.

Istraživači Selena grupe su stoga pokrenuli projekat Biomotive, za koji su od EU povukli 15 miliona evra. Osnovna ideja je da se korišćenjem biljnih izvora, tačnije onog bilja koje se ne koristi u prehrani, izrađuju komandne ploče, delovi enterijera i druge komponente automobila, za koje se obično koristi plastika.

Selena je stoga razvila tehnologiju koja koristi hemijske spojeve u biljkama za sintetizovanje polimera u laboratoriji i želi da je prenese na industrijski nivo, konkretno u proizvodnju automobila.

Njihova bioplastika se može zagrevati, ubacivati u kalupe ili 3D štampati, kao bilo koja konvencionalna plastika.

Do kraja ove godine Selena će pokrenuti malu demonstracijsku fabriku u kojoj će proizvoditi razne komponente automobila, a jedan od ciljeva je da ti procesi budu ekonomski isplativi, jer su dosad bili preskupi za industrijsku primenu.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay