Poruke iz Davosa: Svetska privreda trči ispred srpske

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će privredni rast u Srbiji u toku ove godine dostići 3,5 odsto. To predstavlja ubrzanje u odnosu na 1,9 odsto koliko je, prema proceni zvanične statistike ostvareno tokom prošle godine, ali je to i dalje niža stopa rasta od one koju će ove godine dostići svetska privreda, prenosi Politika.

U novom izveštaju o stanju svetske ekonomije, koji je predstavljen na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, navodi se da će rast globalne ekonomije iznositi 3,9 odsto. Fond je povećao svoju procenu rasta svetske privrede, jer očekuje da će promena američke poreske politike, kojom su smanjeni korporativni porezi, imati pozitivan efekat na svetsku privredu.

Zemlje u razvoju, kao što je Srbija, trebalo bi da rastu brže od razvijenih ekonomija. Kako se sada nama dogodilo obrnuto, pa je očekivani rast globalne privrede, veći od našeg lokalnog rasta? Prema rečima Milojka Arsića, profesora Ekonomskog fakulteta, to je najveća stopa rasta od početka svetske ekonomske krize i govori da se svetska privreda oporavlja.

„Za nas to znači da su međunarodne okolnosti povoljne i dobre, ali i da ne mogu biti izgovor za naše rezultate“, kaže Arsić.

On za ovu godinu očekuje rast od oko četiri odsto. On dodaje da bi Srbija, ipak, trebalo da se poredi sa zemljama regiona, a ne sa svetom.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay