Eksim kreditira infrastrukturu Srbije sa 400 miliona dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Turska Eksim banka opredelila je za razvoj infrastrukture u Srbiji kredit od 400 miliona dolara, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je novinarima posle sastanka Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske rekao da se trenutno pregovara o uslovima odobravanja tog kredita.

„Politički i ekonomski odnosi između Turske i Srbije razvijaju se uspešno u interesu obe zemlje, a cilj je da se za kratko vreme vrednost robne razmene sa 1,2 milijarde dolara podigne na dve milijarde“, rekao je Ljajić.

Dodao je da se očekuje da Srbija ratifikuje sporazum o slobodnoj trgovini ovog proleća i da to učini uskoro i Turska, koja je dozvolila i pre ratifikacije tih sporazuma bescarinski izvoz goveđeg mesa i već je za mesec dana izvezeno 200 tona.

„Potrebno nam je više turskih investicija, prošla godina je po tome bila uspešna, a najavljena su ulaganja turskih investitora i za ovu godinu i to ne samo u tekstilnu industriju“, rekao je Ljajić.

Potpredsednik Vlade Turske Fikri Išik rekao je da je „Srbija za Tursku ključni partner na Balkanu, kog doživljava kao suseda iako se ne graniči sa njim“.

„Prekretnica u poboljšanju naših odnosa je bio susret predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića u novembru prošle godine“, rekao je Išik.

On je rekao da „Turska posle Kine ima najveći preduzetnički sektor u građevinarstvu i da bi volela da gradi kapitalne objekte u Srbiji“.

„Želimo i da podignemo nivo investicija. Naši poslovni ljudi su investirali u Srbiju 60 miliona dolara, a srpski 36 miliona dolara u Tursku“, rekao je Išik, ističući da je robna razmena u prva dva meseca ove godine bila veća za 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Išik je rekao da Srbija i Turska imaju i zajednički projekat, kružni autoput Beograd-Sarajevo i da su u toku tehničke pripreme za realizaciju tog projekta.

Izvor: Beta

Foto: screenshot