Eksplozija izvoza ČOKOLADA iz Hrvatske na srpsko tržište

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Dok se u Srbiji žale da im je znatno pao izvoz čokolada u Hrvatsku, Hrvatska, s druge strane, beleži snažan rast izvoza čokolada upravo na srpsko tržište.

To pokazuju podaci Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Državnog zavoda za statistiku (DZS), prema kojima je izvoz čokolada iz Hrvatske u Srbiju od 2016. do 2018. godine povećan skoro za četvrtinu. Još veći skok izvoza čokolada u Srbiju, oko 44 odsto zabeležen je prošle godine, piše Jutarnji list.

Čokolade su već godinama među najprodavanijim hrvatskim proizvodima na srpskom tržištu. Dok ih 2015. godine, prema podacima HGK, nije bilo među top pet hrvatskih proizvoda koji su se izvozili u Srbiju, već u 2016. godini zauzimaju treće mesto, s udelom u ukupnom izvozu u Srbiju od 3,5 odsto, te vrednošću izvezenih proizvoda nešto manjom od 18,2 milion a evra.

U prošloj godini dolazi do prave eksplozije izvoza čokolada na tržište Srbije: ukupan izvoz hrvatskih čokolada izvezenih u Srbiji lani je iznosio skoro 22,7 miliona evra, što je činilo oko 3,6 odsto ukupnog hrvatskog izvoza u Srbiju, a čokoladama osiguralo uspon na drugo mesto hrvatskih proizvoda koji se izvoze u Srbiju.

Mato Brlošić, član Upravnog veća Hrvatske poljoprivredne komore i odličan poznavalac hrvatskog prehrambenog sektora, kaže da razloge pada prodaje srpskih čokolada u Hrvatskoj i rasta prodaje hrvatskih čokolada u Srbiji vidi najprije u tome što su hrvatske kompanije uočile dobru priliku na tom tržištu i što na njemu postoji velika potražnja za hrvatskim čokoladama.

Sa druge strane, dodaje on, valja voditi računa i o tome što je Fortenova (bivši Agrokor) vlasnik jednog od najvećih trgovačkih lanaca u Srbiji, Idee. Brojni hrvatski izvoznici koriste upravo police Idee za plasman svojih proizvoda na srpskom tržištu.

A nijedan srpski maloprodajni lanac nije prisutan u Hrvatskoj čime i srpski proizvodi na hrvatskom tržištu imaju manji manevarski prostor, iako svoje proizvode u Hrvatskoj delom plasiraju i preko Konzuma i drugih velikih trgovačkih lanaca.

Izvor: Jutarni list

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. Pera

    Vodi li neko u ovoj Srbiji računa o našim prouzvodjačima i interesu države da više izveze robe nego uveze, pogotovo one gde raspolaže i prouzvodnim kapacitetima i kvalitetnom robom ? Slično je sa tržištem cigareta, u gradjevinarstvu, gde Ministarstvo više štiti strane izvodjače nego srpske kompanije bilo projektantske lil izvodjačke…To ne radi ni jedna ozbiljna odgovorna država.

  2. Pera

    Za Urednika:
    Ako komentare ne objavljujete, a pristojni su, čemu onda poziv da se daju ?