Električni automobili „naduvali“ cene kobalta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Cene kobalta za nepune dve godine su utrostručene i još nisu na svom vrhuncu, zbog potražnje automobilske industrije kojoj je taj redak metal potreban za prozivodnju svetala i električnih baterija.

Cena tone kobalta porasla je sredinom februara na Londonskoj berzi metala (LME) na 82.000 dolara, što je njena najviša razina otkada se 2010. godine prati njeno kretanje. Od početka 2016. godine gotovo je utrostručena.

Pritom nagli rast potražnje još nije dostigao vrhunac, ističu u specijalizovanoj firmi za prodaju kobalta Darton Comoditiz.

„Očekuje se da će tržište beležiti višak do 2020. godine kada bi trebalo da se potvrde prognoze eksponencijalnog rasta prodaje električnih automobila“, stoji u godišnjem izveštaju Darton Comoditiza.

„U 2017. godini na litijum-ionske baterije u mobilnim elektronskim uređajima još je otpadalo oko 72 posto ukupne potrošnje kobalta. Taj će udeo verovatno s vremenom da se smanjuje zbog rasta automobilskog sektora“, napominju u toj kompaniji.

U maju je švajcarski rudarski gigant Glenkor objavio da s Folksvagenom i Teslom pregovaraju o snabdevanju kobaltom, citirao je Blumberg reči izvršnog direktora Glenkora Ivana Glasenberga.

Dok Tesla ne otkriva puno o svojim potrebama za sirovinama, pregovori VW sa proizvođačima kobalta prema medijskim navodima su prekinuti.

Kako bi podmirili potražnju, iz Glenkora su krajem 2017. godine objavili da nameravaju do 2020. godine proizvesti oko 63.000 tona kobalta, u odnosu na 27.000 u 2017. godini.

Prošle godine više od polovine kobalta proizvedeno je u Demokratskoj Republici Kongo koja zbog uzleta potražnje namerava da upeterostruči koncesije na vađenje tog metala.

Neki analitičari smatraju da je dnevna cena koje određuje londonska berza možda precenila potencijal kobalta.

Finansijski investitori su zbog potencijala električnih vozila možda proizveli groznicu na tržištu, upozoravaju u Darton Comoditizu.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay