Električni, autonomni kamion koji dostavlja robu (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Električni kamion bez vozača započeo je u Švedskoj svakodnevnu dostavu robe, a proizvođač Einride i logistički klijent DB Schenker opisali su kao ga prvog na svetu.

Robert Flek, izvršni direktor švedskog startapa Einride rekao je da je firma u partnerskim razgovorima s velikim dobavljačima kako bi pomogla u proizvodnji i isporuci narudžbi, a nije isključeno ni buduće povezivanje s velikim proizvođačima kamiona.

“Ova javna dozvola za puteve je važna prekretnica i to je korak ka komercijalizaciji autonomne tehnologije u saobraćaju”, izjavio je za Rojters bivši izvršni direktor Volva.

Einrideov T-Pod teži 26 tona kada je pun i nema kabinu za vozača. Procenjuje se da smanjuje operativne troškove prevoza za oko 60 posto u odnosu na dizel kamion s vozačem.

T-Pod (foto: Einride screenshot)

Osim Schenkera, Einride prima narudžbe nemačkog Lidla, švedske firme za isporuku Svenska Retursystem i pet trgovačkih kompanija sa liste Fortune 500, što ide u prilog ambiciji da do kraja 2020. godine s radom započne 200 vozila.

Operateri teretnih vozila su pod pritiskom smanjenja rokova isporuke, emisije gasova i suočavanja sa sve većim nedostatkom vozača.

T-Pod je autonomni nivo 4, druga najviša kategorija i koristi platformu Nvidia Drive za obradu vizualnih podataka u stvarnom vremenu. Operater, koji sedi kilometrima daleko, može nadzirati i kontrolisati do 10 vozila istovremeno.

Izvor: SEEbiz

Foto: screenshot