“Elektrošok” za poreske rajeve usred Evrope

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska komisija će do kraja marta predstaviti plan za reviziju poreskih pravila za internet gigante, poput Gugl, Epl, Fejsbuka i Amazona. Novi propisi za cilj imaju da te kompanije plate realan porez porez, a ne da traže “poreske rajeve” usred Evrope.

Komesar za ekonomska pitanja EU Pjer Moskovisi rekao je francuskom Radio J-u da će njegovi predlozi „stvoriti konsenzus i elektrošok“ o oporezivanju prihoda digitalne ekonomije.

Po zakonu EU, američki tehnološki titani kao što su Gugl i Fejsbuk mogu izabrati da prijave svoje prihode u bilo kojoj zemlji-članici, što ih podstiče da biraju zemlje sa niskim porezima poput Irske, Holandije i Luksemburga.

Ta praksa druge države u Uniji lišava bilo kakvih poreskih prihoda, iako one mogu imati veći udeo u zaradama pomenutih kompanija.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj za 2015. godinu, takva pravila zemlje širom sveta koštaju čak 240 milijardi dolara (193 milijarde evra) godišnje u izgubljenim prihodima.

„Plan je identifikovati aktivnosti digitalnih kompanija, a za to nam je potreban niz pokazatelja; broj klikova, broj IP adresa, oglašavanje i na kraju prihodi… a potom ćemo naći načine da ih oporezujemo“, rekao je Moskovisi.

Dodao je da će se nova pravila odnositi na gigante kakvi su Gugl, Epl, Fejsbuk i Amazon, zajedno poznati kao GAFA, kao i uslužni sajtovi kao što su AirBnB i i Buking.

„Kada rezervišete sobu preko Bukinga, to stvara značajan prihod kompaniji za koju ne znamo ni gde se nalazi, a koja plaća vrlo malo na ime poreza“, rekao je on.

Internet giganti u Evropi u proseku plaćaju porez od 9 posto, a prosečna korporacija 23 posto, rekao je Moskovisi.

Izvor: AFP, BIZLife

Foto: Pixabay