Emirati „kriziraju“, menjaju taktiku da privuku investitore

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ujedinjeni Arapski Emirati žele da privuku investitore kako bi podstakli posustali ekonomski rast, najavljujući da će strancima dozvoliti 100 posto vlasništva nad kompanijama i olakšice u viznom režimu.

Stranim investitorma će ubuduće biti omogućeno 100-procentno vlasništvo nad kompanijama, a paket mera uključivaće i 10-godišnje dozvole boravka za njih i njihove porodice, navodi se u saopštenju vlade koju je objavila agencija WAM.

Iako je UAE najraznovrsnija i najotvorenija privreda Bliskog istoka, strancima je do sada bilo dozvoljeno tek 49-procentno vlasništvo nad kompanijama, uz izuzetak onih osnovanih u posebnim zonama slobodne trgovine.

Vlada će takođe pokušati 10-godišnjim dozvolama boravka privući stručnjake na području medicine, nauke, istraživanja i tehničkih nauka. Mere će stupiti na snagu do kraja godine, navodi se u saopštenju.

Nove mere usvojene su u kontekstu naznaka usporavanja privrede zbog nižih cena nafte, uz dodatni pritisak stvoren posustajanjem vitalnih sektora nekretnina i turizma.

Prema proceni Međunarodnog monetarnog fonda, rast UAE prošle je godine usporio na samo 1,3 posto, sa 3,0 posto u 2016. godini. U londonskoj savetodavnoj firmi Kapital Ekonomiks smatraju da je privreda te zemlje u prošloj godini porasla samo 0,5 posto.

U Dubaiju su prodaja i najam nekretnina u 2017. usporili pet do 10 posto u 2017. godini. Trend sporijeg rasta očekuje se i u 2019. godini da bi 2020. usledio oporavak, koji će se poklopiti sa održavanjem Svetskog sajma Expo.

Emirati vode u arapskom svetu po visini direktnih stranih ulaganja i u prošloj godini su privukli 11 milijardi dolara, 22 posto više nego u 2016, prema podacima Međunarodnog instituta za finansije (IIF).

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay