Energetska zajednica pokrenula postupke protiv Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: EbS

Zakoni u oblasti energetike u Srbiji su mrtvo slovo na papiru, kaže direktor Generalnog seketarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Zajednica je već pokrenula nekoliko postupaka protiv Srbije, od kojih su neki prilično odmakli u pravno-formalnom smislu, kaže Kopač za N1, dodajući da je, iako nije bilo sankcija zbog nepoštovanja dogovorenog, kredibilitet Srbije narušen.

Dok se ne reši problem nerazdvajanja delatnosti u Srbijagasu, Poglavlje 15 o energetici u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom ne može biti otvoreno, istakao je Kopač.

Na pitanje kako ocenjuje napredak Srbije u oblasti energetike, on je rekao da je Srbija bila prva ugovorna strana koja je prenela Treći energetski paket i to skoro u celosti, ali da se, nažalost, zakoni u oblasti energetike ne primenjuju.

„Nivo implementacije propisa nije zadovoljavajući, a ima i slučajeva kada je njihova primena u direktnoj suprotnosti sa pravom Energetske zajednice, kao na primer AERS sertifikacija operatora prenosa u struji i gasu“, kazao je Kopač.

Kako je podsetio, Energetska zajednica je pokrenula pokrenula postupak protiv Srbije pre nekoliko godina zbog nerazdvajanja delatnosti u Srbijagasu, a Vlada Srbije je usvojila plan o restrukturisanju te kompanije koji je trebalo da se sprovede do 1. maja 2017. godine, ali se ništa od obećanog nije desilo.

„Srbija nije nigde odmakla po tom planu, ni nakon 18 meseci od njegovog usvajanja. To vrlo narušava kredibilitet vaše zemlje. Srbija rizikuje da joj se više ne veruje kada kaže da će nešto učiniti“, upozorio je Kopač.

Prema njegovim rečima, propisi za razdvajanje operatora prenosa kao monopolističke delatnosti imaju dublji smisao. Njime se, kako je dodao, pomaže mnogo toga, nema skrivenih interesa, gradi se ono što je neophodno, kroz mrežu se transportuje gas svakog ko to želi, a potrošači znaju koga da odaberu i šta tačno i koliko košta.

„U Srbijagasu toga nema, i zbog toga trpi sve, od srpske ekonomije do budžeta. Svaki građanin Srbije, i onaj koji nikad nije imao i neće imati gas, snosi troškove neracionalnog poslovanja ove kompanije“, kazao je Kopač.

Ne sprovodi se ni sporazum koji je Elektromreža Srbija (EMS) potpisala sa operatorom prenosnog sistema Kosova. „Ovaj politički problem ima negativne posledice po tehničko funkcionisanje celokupnog elektroenergetskog sistema u kontinentalnoj Evropi i zahteva hitno rešavanje“, rekao je Kopač za N1.

Izvor: N1, Beta

Foto: EbS