EP usvojio novi sistem označavanja kućnih aparata

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube

Evropski parlament izglasao je uvođenje novog sistema označavanja kućnih aparata koji će dosadašnje oznake energetske efikasnosti poput A+++ postupno zameniti novom skalom od A do G bez pluseva.

Novi sistem trebalo bi potrošačima da omogući jednostavniji odabir efikasnijih proizvoda, čime bi smanjili potrošnju i račune za energiju. Kućni aparati će se ubuduće označavati oznakama A do G koje će pokazivati njihovu potrošnju energije, umesto dosadašnjih oznaka A + / A ++ / A +++, a na nove oznake bez pluseva potrošači bi mogli naići najranije 2019. godine.

Izmena oznaka biće pokrenuta kada će 30 posto proizvoda prodatih na tržištu EU biti u kategoriji najviše energetske efikasnosti (A) ili kada se 50 posto tih proizvoda nađe u dve najviše kategorije energetske efikasnosti (A i B).

Izvestilac EP za nova pravila označavanja Dario Tamburrno smatra da će tako “tradicionalne oznake za električne uređaje, poput frižidera i sudomašina, biti unapređene u 2.0 verziju”, te da će te “oznake postati mostovi u digitalni prostor koji sadrži sve podatke koje nije moguće zabeležiti samo na papiru”.

Novi sistem označavanja podržala je većina grupa naučnika u parlamentu, a Zeleni, iako pozdravljaju dogovor oko označavanja, ocenjuju da će se te promene presporo uvoditi. Glasanjem je okončan legislativni proces koji je započeo pre gotovo dve godine predlogom Komisije.

Pregovarači parlamenta tražili su da se uključi i oznaka koja će potrošačima omogućiti da prepoznaju “energetski pametne” proizvode, one koji mogu automatski promeniti i optimizovati potrošnju.

Novi sistem označavanja biće definisan nizom delegiranih akata pa će se tako, primera radi, za belu tehniku i televizore energetske nalepnice početi koristiti početkom 2020, za radijatore i bojlere tek 2030, a energetske oznake za usisavače i mašina za sušenje veša krajem 2024. godine.

Izvor: Index

Foto: YouTube