EPCG većinski vlasnik rudnika u Pljevljima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Elektroprivreda (EPCG) postala je većinski vlasnik Rudnika uglja iz Pljevalja, navodi se u odluci Komisije za tržište kapitala.

Komisija je tu odluku donela nakon što je veće Privrednog suda preinačilo privremenu meru o zabrani prodaje akcija pljevaljske kompanije, koju je drugi put donela sudija Privrednog suda Nataša Bošković, prenosi Pobjeda.

„Utvrđuje se da je na dobrovoljnu javnu ponudu EPCG u postupku preuzimanja Rudnika uglja prijavljeno 4,9 miliona akcija sa pravom glasa u Rudniku uglja, čime je postupak preuzimanja okončan“, navodi se u rešenju Komisije.

Centralna depozitarna agencija (CDA) je obavezana da u roku od tri radna dana od prijema rešenja plati svim akcionarima koji su prihvatili ponudu EPCG. I novi vlasnik Rudnika je obavezan da u roku od 15 dana raspiše novu javnu ponudu kojom će isplatiti preostale vlasnike rudnika po istoj ceni po kojoj je završeno preuzimanje, odnosno po 6,4 evra.

EPCG je deponovala 30 miliona evra za tu transakciju kod CDA još polovinom aprila, kad je Komisija donela rješenje o odobrenju dobrovoljne javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja.

Do početka maja svi zainteresovani prodavci su dostavili svoju ponudu. Tri dana pošto je Bošković 4. maja izrekla prvu privremenu meru zabrane prodaje akcija, sa obrazloženjem da bi to nanelo nenadoknadivu štetu, EPCG je obavestila Komisiju o rezultatima javne ponude.

Potom 25. maja tročlano veće sudija Privrednog suda ukida privremenu meru i vraća predmet Bošković da ispravi nezakonitosti u prvobitnoj odluci, a tri dana kasnije ona donosi rešenje po kojem je promet akcijama ponovo zabranjen do okončanja spora po tužbi manjinskog akcionara EPCG Vasilija Miličkovića, odnosno njegove kompanije M&V.

Najnovija odluka tročlanog veća Privrednog suda doneta je u petak i njom se preinačava rešenje Bošković od 28. maja tako što se njen predlog o zabrani prodaje akcija odbija kao neosnovan. Nalaže se CDA i Komisiji za tržište kapitala da izbrišu upis rešenja Bošković iz centralnog i registra emitenata. Komisija je ocenila da su ispunjeni uslovi da završi ono što je zaustavila nakon prvog rešenja s početka maja.

Miličković ima 20 dana da se protiv odluke Komisije za tržište kapitala žali Upravnom sudu. Bošković je za 25. jun zakazala prvo ročište po tužbi, u kojoj Miličkovića zastupa advokat Milovan Milošević, a EPCG Azra Jasavić.

Najveći vlasnici u EPCG su italijanska kompanija A2A koja ima 39,5 odsto akcija, država sa 31,1 procentom i biznismen Aco Đukanović sa 11,8 odsto kapitala, kojima će biti isplaćeno 13, deset i 3,6 miliona evra.

Izvor: RTCG

Foto: Pixabay