“Epidemija otkaza” pogađa i Rols-Rojs, otpuštaju 9.000 radnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Poznati britanski proizvođač luksuznih automobila i motora za avione Rols-Rojs objavio je da će zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa otpustiti 9.000 radnika, javljaju strani mediji.

Ovaj potez najviše će zahvatiti Veliku Britaniju, gde će bez posla ostati čak 3.375 radnika.

“Ovo nije kriza naše proizvodnje. Ali, kriza je s kojom se suočavamo i s kojom se moramo suočiti”, izjavio je zagonetno izvršni direktor Rols-Rojsa Voren Ist.

Iz kompanije koja na globalnom nivou zapošljava 52.000 ljudi, pojašnjavaju da će smanjenje radne snage za skoro petinu uglavnom pogoditi njen sektor civilnog vazduhoplovstva.

Uz to, britanski proizvođač luksuznih automobila, sprema se i na veliko rezanje troškova u proizvodnim pogonima i imovini.

Zahvalni smo britanskoj vladi na pomoći koju su nam pružili su ovom teškom periodu. Ali, mere štednje i trajni rezovi su nam preko potrebni, kazao je Ist i dodao da će proći još nekoliko godina pre nego što se avioindustrija vrati na stanje pre pandemije.

Inače, avioindustrija je suočena s najvećom krizom u svojoj istoriji.

Stručnjaci procenjuju da će prihodi od vazdušnog saobraćaja ove godine biti upola manji u odnosu na 2019, dok jedni od najuticajnijih avioprevoznika upozoravaju da se međunarodni aviosaobraćaj neće normalizovati ni u narednih nekoliko godina.

Rols-Rojs nije jedini proizvođač koji je najavio velike rezove. Iste poteze spremaju Erbas i Boing. Za razliku od njih, početkom meseca Dženeral Elektrik je najavio da trajno redukuje svoju globalnu proizvodnju za 25 posto, zbog čega će bez posla ostati oko 13.000 zaposlenih.

Izvor: novac.hr

Foto: Pixabay