Epl odustao od velike investicije u Irskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Tehnološki gigant Epl (Apple) odustao je od planirane izgradnje centra za bazu podataka u Irskoj vrednog 850 miliona evra zbog sudske bitke s aktivistima za zaštitu okoline, koji žele da sačuvaju šumu na mestu planiranog projekta.

„Pre nekoliko godina podneli smo zahtev za izdavanje dozvole za izgradnju centra u Atenriju. Uprkos našim naporima kašnjenja u postupku izdavanja dozvola prisilila su nas da se okrenemo drugim planovima i nećemo moći nastaviti sa izgradnjom centra“, saopštio je Epl.

„Iako nas je razočarala, prepreka ne smanjuje naš entuzijazam za buduće projekte u Irskoj jer naše poslovanje nastavlja da raste“, dodali su.

Jesenas su u Eplu bili uvereni da će dobiti zeleno svetlo nakon što je sudija Visokog suda odbacio žalbe trojice aktivista zabrinutih za uticaj projekta na okolibu, s obzirom na predviđenu površinu od gotovo 1,8 miliona kvadratnih metara.

Potom je prošle nedelje vrhovni sud prihvatio zahteve aktivista da sasluša njihove žalbe, što znači da će se postupak dodatno odužiti.

Projekat je najavljen pre tri godine i trebalo je da bude najveća privatna investicija u zapadnoj Irskoj. U vladi su procenili da bi otvorio oko 300 radnih mesta u građevinskom sektoru i 150 na neodređeno vreme.

Epleovo evropsko sedište je u Korku na jugu Irske, a u poslednje vreme se sve češće suočavaju s problemima, pre svega sa Evropskom komisijom u vezi poreskih obaveza.

Izvor: SEEbiz

Foto: screenshot

Komentari 1

  1. NeverniToma

    Pa promašili ste zemju.Dođite u Srbilend , ovde ti ništa ne treba od dozvola i sve dobiješ na izvolte a ništa i ne potrošiš jer ti država većinu dolara refundira a radnicima ne plaćaš poreze ni doprinose , čak ni plate NE MORAŠ DA ISPLAĆUJEŠ. Irska je totalni promašaj..Kako AV nije čuo ovu vest da ode do Irske i otme im taj centar?