Epl preuzima Teslu?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Ilon Mask ovih dana pokušava da pronađe investitore i pokazuje sve više znakova nervoze. Osim toga, pod sve je većim pritiskom, jer američki regulatori nameravaju da ispitaju direktore američkog proizvođača električnih vozila Tesle vezano za planirano povlačenje njegovih deonica iz berzanske kotacije, prenosi SEEbiz.

Američka Komisija za vrednosne papire i tržišta (SEC) zatražila je od Tesle dostavu odgovarajućih dokumenata i da “intenzivira istragu”, prenosi BBC.

Direktor Tesle objavio je 7. avgusta na svom Twitter profilu kako razmišlja o povlačenju svih Teslinih deonica iz berzanske kotacije, kako bi maknuo kompaniju iz vidokruga Vol strita. Skicirao je plan o otkupu deonica po ceni od 420 dolara po deonici, navodeći da je “finansiranje osigurano”.

Kao mogući investitor spominje se saudijski investicioni fond (Public Investment Fund, PIF), koji već drži oko pet odsto vlasničkog udela u Tesli.

Ali kako piše Business Insider, Epl je u međuvremenu najavio kako pokreće projekt za svoj auto, a to bi mogla biti zanimljiva kombinacija.

Eplu ne bi bio problem da plati 420 dolara po deonici za Teslu, a mogli bi isplatiti i samog Maska (što se ne čini toliko realno).

Epl vozilo pod nazivom “Project Titan” planira da izađe na tržište 2023. godine. Ipak, iako Epl ima resurse, jako je teško očekivati da bi ostvarili tako brze rezultate jer počinju od same skice, pa je veća verovatnoća preuzimanje nekoga kako bi se ubrzao sam proces.

Tesla bi im mogla biti “jeftina” investicija u odnosu na ono što sve moraju investirati u građenje totalno novog projekta iz skice, a najbolji primer je upravo dugoročni i skup proboj Tesle, prenosi SEEbiz.

Epl preuzimanjem ne bi samo dobio auto, dobio bi i mrežu za električno punjenje automobila, fabriku baterija u Nevadi, a kao bonus i solarne izvore energije. To bi Epl pozicioniralo kao jednog od glavnih igrača u energetskoj industriji.

Bila bi to rekordna akvizicija Epla, ali prevoz – električni automobili i samovozeći automobili čine se kao važni poslovi 21. veka, zaključuju u Business Insideru.

Izvor: Seebiz

Foto: Beta/AP