Er Srbija demantuje da je 28 trudnica i porodilja dobilo otkaze

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Er Srbija odbacila je navode koji su izneti u tekstovima lista Danas, a u kojima se tvrdi  da je 28 trudnica i porodilja dobilo otkaz u kompaniji.

Prilikom preuzimanja dela zaposlenih Air Serbia Ground Services-а (ASGS) od strane Aerodroma Nikola Tesla (АNТ) u novembru 2017, od 28 zaposlenih koje su bile odsutne sa rada zbog trudnoće, porodiljskog i odsustva zbog nege deteta, do današnjeg dana samo jednoj prestao radni odnos, i to 10.11.2017. zbog isteka ugovora na određeno vreme, koji je produžen sa odložnim uslovom za prestanak radnog odnosa, zbog zaštite materinstva.

Do početka letnjeg reda letenja biće ukupno šest koleginica kojima će isteći ugovor, koji je produžen na osnovu zaštite materinstva. Dogovorom između Er Srbije i Aerodroma Nikola Tesla predviđeno je da će one, kao i preostali zaposleni kojima je na osnovu sezonalnosti istekao ugovor, imati prednost u zapošljavanju, odnosno, za ponovno angažovanje ukoliko se ukaže potreba.

Iz Er Srbije podsećaju da “poslove zemaljskog opsluživanja karakteriše izražena sezonalnost. U zimskom periodu avione i putnike opslužuje manji broj zaposlenih pomenute službe, i zbog toga jedan deo njih ima ugovore na određeno vreme. To je praksa u aviosaobraćaju”.

 sve informacije o pravima zaposlenih nadležna isključivo Služba ljudskih resursa Er Srbije. Poštujući zakonske propise, pomenuta služba jedina upravlja radno-pravnim odnosima i obaveštava zaposlene na adekvatan način. SMS nije sredstvo kojim Er Srbija obaveštava zaposlene o njihovim pravima i obavezama.

Kompanija je i u konkretnom slučaju potpuno ispoštovala sve odredbe Zakona o radu i Kolektivnog ugovora. Važno je naglasiti da je poštovanje svih obavezujućih propisa kontrolisao i sindikat koji je od samog početka bio uključen u sve aktivnosti.

Izvor: BIZLife

Foto: Beta