Erbas se nagodio u istrazi o korupciji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropski proizvođač aviona Erbas (Airbus) saopštio je da je s francuskim, britanskim i američkim vlastima postigao načelni sporazum kojim su obustavljene istrage o mogućem mitu i korupciji pri prodaji aviona.

Francuske i britanske vlasti pokrenule su istragu o Erbasu zbog sumnje u korupciju pri prodaji letelica u poslednjih 10-ak godina, a američke o mogućem kršenju propisa o kontroli izvoza.

“Erbas potvrđuje da je postigao načelni sporazum s francuskim Parquet National Financierom (PNF), britanskim Zavodom za krupne prevare (SFO) i američkim vlastima”, stoji u saopštenju francusko-nemačke kompanije.

“Sporazumi su postignuti u vezi s istragom o mitu i korupciji te o poštovanju američkih propisa o međunarodnoj trgovini oružjem. Još ih trebaju odobriti sudovi u Francuskoj i Velikoj Britaniji, te američki sud i regulator”, dodaje se.

U kompaniji ističu da ne mogu komentarisati pojedinosti razgovora s vlastima ni koliki će iznos morati da plate na ime nagodbe. Erbas i njegov američki rival Boing dominiraju na tržištu komercijalnih aviona, podseća Rojters.

Neki mediji spekulišu da bi mogao dostići oko tri milijarde evra.

Erbas je otpustio više od 100 zaposlenih zbog etičkih i drugih razloga vezanih uz poštovanje propisa nakon sprovođenja interne istrage zbog sumnje u koruptivne radnje.

Britanske i francuske vlasti pokrenule su istragu zbog netačnih izveštaja Erbasa o isplatama prodajnim zastupnicima koje je dostavio britanskoj finansijskoj agenciji za kreditiranje izvoza.

SFO je pokrenuo istragu u avgustu 2016. godine, a sedam meseci nakon toga istragu je pokrenuo i francuski regulator.

Na meti regulatora našao se više decenija star sistem posrednika kojim je upravljao sada već rasformirani ogranak u sedištu Erbasa.

Nemačke vlasti trenutno vode istragu o Erbasu zbog mogućeg neovlašćenog korišćenja dokumenata klijenata, dodaje Rojters.

Izvor: Novac.hr

Foto: Pixabay