Erbas zapretio napuštanjem Velike Britanije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropski proizvođač aviona Erbas zapretio je da će napustiti Veliku Britaniju ukoliko se ona odvoji od Evropske unije bez postignutog dogovora o budućim trgovinskim odnosima.

Kompanija koja zapošljava 14.000 ljudi na 25 lokacija u Velikoj Britaniji saopštila je da će preispitati svoje investicije u Velikoj Britaniji kao i svoj dugoročni boravak u zemlji ukoliko ne bude postignut trgovinski sporazum.

Erbas je ovo naveo u proceni rizika vezanog za Bregzit objavljenoj noćas. Prema proceni u slučaju da nema postignutog sporazuma, odnosno ukoliko Britanija napusti i jedinstveno tržište i carinsku uniju bez dogovora o tranziciji to će izazvati „velike poremećaje“ u britanskoj proizvodnji.

„Jednostavno rečeno taj scenario bez dogovora direktno preti budućnosti Erbasa u Velikoj Britaniji“, rekao je Tom Vilijams direktor za operacije u odelenju civilne avijacije Erbasa, čije se reči navode u saopštenju.

Vilijams je rekao da će u svakom scenariju Bregzit imati jake negativne posledice za avio industriju u Velikoj Britaniji i posebno za Erbas, i da bi stoga bilo potrebno ubrzati mere za ublažavanje tih posledica.

Erbas je takođe naveo da je trenutno predložen prelazni dogovor između EU i Velike Britanije koji traje do kraja decembra 2020. suviše kratak da bi kompanija mogla da reorganizuje svoj lanac nabavki.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay