Erbasu slabo ide NAMENSKI sektor, gasi 2.300 radnih mesta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Evropski proizvođač aviona Erbas najavio je da će do kraja 2021. godine ukinuti više od 2.300 radnih mesta u sektoru za svemir i vojnu opremu, zbog stagnacije tržišta svemirske opreme i problema u poslovima s vojnom opremom.

Airbus Defense and Space proizvodi vojne avione, bespilotne letelice i satelite, te generiše otprilike petinu ukupnih prihoda grupacije. Zapošljavaju 34.000 radnika, uključujući 13.000 u Nemačkoj.

Najavljeno je da planiraju ukidanje ukupno 2.300 radnih mesta, od čega 829 u Nemačkoj, 630 u Španiji, 404 u Francuskoj i 141 u drugim zemljama.

Rukovodilac sektora vojne opreme Dirk Houk najavio je prošlog vikenda razgovore s predstavnicima radnika zbog problema u programu vojnog transportnog aviona A400M.

Prošle jeseni nemačko ratno vazduhoplovstvo odbilo je da preuzme dve letelice A400M, ukazujući na ponovljene tehničke probleme.

Erbas je takođe knjižio trošak od 1,2 milijarde evra zbog pogoršanih izgleda prodaje, nakon što je Nemačka zabranila izvoz oružja u Saudijsku Arabiju. To je Erbas koštalo obećavajućeg potencijalnog kupca, kazao je Houk.

Izvor: Index

Foto: screenshot